Re: Paragraf a nemocenská ve zkušební do
Jestli máte nachystanou VÝPOVĚĎ, čeká vás dvouměsíční výpovědní lhůta ... ale výpovědí končí PP ve zkušební době je neznalý zaměstnavatel ...
Jak víte, že budete pokračovat nemocenskou po paragrafu (ošetřovném)? Nastupujete např. do nemocnice na operaci? Nebo si prostě jen tak půjdete k lékaři požádat o nemocenskou?
Pokud se týká zrušení PP ve zkušební době (§ 66 Z/), tak to nelze provést v prvních 21 dnech trvání dočasné pracovní neschopnosti. Pak už ano - a nic Vás před tím neochrání.
Co se týká peněz - paragraf (=ošetřovné) platí OSSZ. Po dobu, kdy trvá pracovní poměr, platí zaměstnavatel náhradu za nemoc po dobu 21 dnů), pak platí nemocenské OSSZ.
Ochraná lhůta po skončení PP je 7 dnů.
Pokud se s Vaší nemocí, následující po ošetřovném, nejedná o něco, co je závažné a plánované, ale jen o spekulativní jednání za účelem "nepřipravit se o práci", tak maroďte tak dlouho, jak Vás lékař nechá. Při skončení nemoci, skončení PP a ochranné lhůlě 7 dnů byste byla 21 dnů bez peněz, protože by Vám náleželo nemocenské až od 22. dne nemoci. Do té doby byste byla bez peněz.
No a my, daňoví poplatníci, jistě rádi přespějeme ...
Re: Paragraf a nemocenská ve zkušební do
děkuji za info....Pracovala jsem od svých 18 let a jak jsem se stala maminkou je problém na světě...(co se týče práce).Takže momentálně jsem na paragrafu který se překlene v nemocenskou a tím se prodlužuje zkuš.lhůta pak jen podepíšu výpověd a je to...:-Dále se půjdu registrovat na PŮ.Do té doby budu mít nějaký příjem od zaměstnavatele a od OSSZ.Chápu to správně??
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.