Re: STRAVENKY 2012 - kolik?
Zákon o daních z příjmů, §24 j)
4. provoz vlastního stravovacího zařízení, kromě hodnoty potravin, nebo příspěvky na stravování zajišťované prostřednictvím jiných subjektů a poskytované až do výše 55 % ceny jednoho jídla za jednu směnu110), maximálně však do výše 70 % stravného vymezeného pro zaměstnance v § 6 odst. 7 písm. a) při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin. Příspěvek na stravování lze uplatnit jako výdaj (náklad), pokud přítomnost zaměstnance v práci během této stanovené směny trvá aspoň 3 hodiny. Příspěvek na stravování lze uplatnit jako výdaj (náklad) na další jedno jídlo za zaměstnance, pokud délka jeho směny v úhrnu s povinnou přestávkou v práci, kterou je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci podle zvláštního právního předpisu110a), bude delší než 11 hodin. Příspěvek nelze uplatnit na stravování za zaměstnance, kterému v průběhu směny vznikl nárok na stravné podle zvláštního právního předpisu23b). Za stravování ve vlastním stravovacím zařízení se považuje i stravování zabezpečované ve vlastním stravovacím zařízení prostřednictvím jiných subjektů,
Vendy, prosím - STRAVENKY 2012 - kolik?
Vendy, poraďte mi prosími, jak byste dělala to, když majitel se sekretářkou chodí do restaurace na obědy, která jim píše fakturu za stravování, stravenky nemají.
Když jsem to ted propočítala, tak jeden oběd vychází cca na 90,- Kč.
55% z toho je 49,5.
70% z 64,- Kč je 45,- Kč.
Mám dát daňově jen těch 45,- Kč a zbytek si doplatí zaměstnanci?
A co s DPH za oběd? Stejným poměrem můžu odečíst DPH?
Re: Vendy, prosím - STRAVENKY 2012 - ko
Do daňových nákladů můžete dát nejvýše těch 70% z 64, tedy 45,- Kč bez DPH. Co je nad, tak buď musí uhradit zaměstnanec, nebo je to pro firmu nedaňový náklad. A DPH samozřejmě uplatnit také jen z 45,-Kč. Máte vnitřní předpis na stravování? Zdá se mi z dotazu, že jestli se stravovánbí poskytuje pouze zaměstnanci majitel a sekretářka, a ostatním ne, hrozí průšvih za diskriminaci:-))
nevím, proč počítáte 70 % z částky 64 Kč. 70 % se podle mého názoru bere ze sazby stravného, které platí dle par. 109 pro zam-ce ve státní sféř. tam je sazba 64-76 při trvání 5-12 hodin. 70% z 74 Kč tj. 53,20. Nikde se nepíše, že se má počítat z nižší sazby. (http://www.edenred.cz/zamestnanecke-benefity/stravenky-ticket-restaurant/legislativa.aspx) Doufám, že se nepletu :-) musela bych opravit celý loňský rok. Ale toto jsem si dost zjišťovala, tady na fóru a zároveň na stránkách všech stravenkářských firem. Pro loňský rok to bylo 51,80
Díky za odkaz na WWW stránky. A ještě příklad z praxe. Máme zaměstnance dělníky, kteří jezdí na stavbu po celé republice a za každý odpracovaný den dostávají od zaměstnavatele 150,-Kč / den. Zaměstnanci se to přičtě ke mzdě. Pdléhá tato částka zdanění zaměstnance? A jak to účtuje zaměstnavatel? Kolik má nárok na daň.uznatelný náklad a daň.neuznatelný náklad???
Děkuji MOC
Podle mě, pokud dostávají 150/za den (myšleno na jídlo) je to součást mzdy se všemi odvody. Tudíž celé daňově. Ale pakliže jezdí po celé republice, určitě jim vzniká nárok na stravné, které je bez přidanění, pokud je v zákonné výši. Ve smlouvě by mělo být uvedeno místo výkonu a pravidelné pracoviště, které slouží pro posouzení, kdy začne vznikat nárok na stravné. Jakmmile opustí pravidelné pracoviště, začíná běžet nárok. Dříve se třeba řidičům psalo celá ČR a měli smůlu. Nyní je to snad v rámci obce. Takže pracoviště Praha, jakmile jede mimo Prahu-stravné. Ale moc cěsťáky nepočítám, takže tohle jsou jen informace, které mi utkvěly při čtení nějakých diskuzí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.