Re: Důchod a nezaplacené pojistné za zam
Je to tak jak říkáte,
mrkněte do zákona o důchodovém pojištění, kde se píše, že zaměstnavatel plní povinnosti v důchodovém pojištění ...
platí povinnost pro společníky a jednatele ....
- vede se evidence , kde se uvádí seznam společníků, statutárů a dozorčí rady na jednotlivé měsíce a v přehledu je vidět, kde nebylo odvedeno pojistné . Za tyto měsíce nemá žádný VZ až po jejich zaplacení, je tam lhůta 3 let dokdy toto může srovnat a pak se vystavují opravné ELDP. Vše musí mít také uvedeno ve svém ELDP za každý rok, jakmile neplatí, nelze psát VZ až pak v opravném po zaplacení. Pokud požádá o důchod , tak za ty roky kde nemá zaplaceno, nebude mu počítán žádný VZ a procenta, takže bude mít důchod nižší. Pokud ve lhůtě 3 let zaplatí, může požádat o doplacení. Je to určitě tak, mám tu v práci III. stupeň ID a je to přesně takto.
Re: Důchod a nezaplacené pojistné za zam
Zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění
par. 11 odst.2) je třeba ho přečíst pozorně, já sama jsem to z něj pochopila až po druhém přečtení (tuto povinnost znám a také jsem to před pár lety musela použít, ale nepotřebovala jsem dosud paragraf. znění).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.