Re: propadne nevyčerpaná dovolená?
No to jste četla kde? Já naoipak četla, že se to zpřísní, zaměstnavatel musí naplánovat dovolenou k vyčerpání ten rok, pokud se tak nestane, tak do 30.06. následujícího roku a do do konce toho následujícího roku musí být i vybraná. Takže mi to připadá spíše spřísnění než uvolnění.
Máte pravdu, dovolená se musí vyčerpat nejpozději do konce následujícího roku, pouze pokud by tomu bránila např. nemoc nebo RP, tak se vyčerpá po skončení překážek. Děkuji. Už v tom mám jasno, je to tedy úplně stejný systém jako dosud, jen se změnil datum.
Myslím, že systém je jiný - po 1. 7. následujícího roku si termín čerpání stanoví sám zaměstnanec.
Nově platí:
"Nemůže-li být dovolená vyčerpána ani do konce následujícího kalendářního roku proto, že zaměstnanec byl uznán dočasně práce neschopným nebo z důvodu čerpání mateřské anebo rodičovské dovolené, je zaměstnavatel povinen určit dobu čerpání této dovolené po skončení těchto překážek v práci." (dosud při nevyčerpání z důvodu prac. neschopnosti nebo mat. dovolené dovolená propadla).
Nově platí, že dovolenou zaměstnavatel musí do 30.6. následujícího roku nařídit. Pokud to neudělá, zaměstnanec mu může od 1.7. se 14-ti denním předstihem oznámit, kdy si ji hodlá vybrat.
Pokud dovolená do konce roku neproběhne a nebude to z důvodu nemoci či mateřské dovolené, dovolená už nepropadá, a posouvá se do dalšího roku, kde si ji zaměstnanec může vybrat.
Zaměstnanec sice zůstává neokraden, ale při kontrole z inspekce práce hrozí mnohatisícové pokuty za nedodržení podmínek.
Obejít se to prý dá způsobem tím, že v roce ze kterého dovolená pochází, sepíše zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodu o tom, že si dovolenou nebude např tři roky vybírat, protože za tři roky si ji chce vybrat všechnu najednou z důvodu nějaké cesty.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.