Re: Mzda za práci v so a ne 2012
>Dobrý den, chci se jen ujistit, že jsem správně
>porozumněla § 118 teď od 1.1.2012, že příplatek za so a ne -
>si vlastně můžu se zaměstnancem v pracovní smlouvě
>dohodnou jaký chcii klidně i nižší než těch 10%?
ANO, pokud na to přistoupí, protože jde o sjednání, nikoliv stanovení.
>Moc díky
Re: Mzda za práci v so a ne 2012
Děkuji ještě jednou, zakousla jsem se tady do studie ZP a jsem z toho už něka vyčerpaná - chtěla bych poprosit ještě o jednu radu - pokud víte - jaké jsou změny v dovolené za 2012, dostala se mi do ruky krátká zpráva k § 218 ale tak nějak nejsem schopná rozpoznat rozdíl oproti předcházejícímu roku, nevyčerpaná dovolená se také mohla nejpozději vybrat do konce následujícího roku. Poradíte? díky moc
Re: dovolená
Dosud bylo (zjednodušeně), že pokud zaměstnavatel do 31. 10. následujícího roku neurčí nástup dovolené, tak automaticky zaměstnanec dnem 1. 11. nastupuje dovolenou.
Nyní platí, že pokud zaměstnavatel do 30. 6. následujícího roku neurčí nástup dovolené, tak od 1. 7. si zaměstnanec sám stanoví termín čerpání dovolené, který oznámí zaměstnavateli (14 dnů předem).
Re: dovolená
A změna je také v tom, že dovolená už nebude propadat, ale zaměstnanec si ji vyčerpá po odpadnutí překážky. Např. dosud platilo, že pokud zaměstnanci zbyla dovolená z roku 2010, která byla převedená do 2011, ale on marodil a nemohl si ji v roce 2011 vybrat, základní výměra mu 31.12. 2011 propadla. Nyní už nebude propadat, ale bude mu schovaná až na dobu návratu do práce. Nebude již ani propadat ženě, která si nevyčerpala dovolenou po MD, nastoupila na RD (po tuto dobu jí byla dovolená schovaná na dobu návratu z RD), ale ona šla z RD znovu na MD (v tom případě jí propadla, protože si ji po RD nevybrala). Teď jí prostě zůstane schovaná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.