Vlákno názorů k dotazu Jednatel nastavení v SW POHODA od ZuzkaS - Re: jednatel nastavení v SW POHODA Záleží na sjednané...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 1. 2012 9:59

ZuzkaS (neregistrovaný)

Re: jednatel nastavení v SW POHODA
    Záleží na sjednané odměně za výkon funkce jednatele. Pokud je částka vyšší než 2500,- nejedná se o zaměstnání malého rozsahu a pojistné se bude odvádět vždy, pokud by byl příjem do 2500,-, jedná se o zaměstnání malého rozsahu a přihlašujete až v měsíci, kdy tento příjem převýšil, ale přihlašujete zpětně např. od 1.1.2012. Já ještě nemám aktualizaci softwaru, jsou nové kódy pro přihlášení a zřejmě dojde i k úpravu druhu činnosti v Pohodě. Nově byste ho zadávala a přihlašovala pod kódem Q. Vyčkejte na aktualizaci, předpokládám, že bude v druhé polovině ledna.
    Pokud jednatele přihlásíte a příjem přesáhne v některém měsíci částku rozhodného příjmu, musíte vystavit i ELDP za rok 2012. Ale to asi víte.

• 11. 1. 2012 10:01

Lenka OKL (neregistrovaný)

Mám méně než 2500 ale bylo mi na školení řečeno, že se odvádí k každé koruny bez ohledu na částku. Kde jste našla že je to omezeno?

• 11. 1. 2012 10:15

eeva (neregistrovaný)

Není zaměstnání malého rozsahu do 2000 Kč?

• 11. 1. 2012 10:24

gabka3 (neregistrovaný)

Podmínky účasti na nemocenském i důchodovém pojištění jsou pro výše uvedené osoby stejné jako pro ostatní zaměstnance, tj. nepřetržitá účast na pojištění trvá, je-li sjednán měsíční příjem aspoň 2 500 Kč. Pokud mají sjednán nižší příjem nebo nemají příjem sjednán vůbec, jde o tzv. zaměstnance malého rozsahu, kteří jsou pojištěni jen v těch měsících, ve kterých dosáhnou příjmu aspoň ve výši 2 500 Kč.

• 11. 1. 2012 10:26

gabka3 (neregistrovaný)

http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/media/tiskove-zpravy/tiskove-zpravy-2012/novela-zakona-o-nemocenskem-pojisteni-rozsiruje-okruh-nemocensky-pojistenych-osob.htm

• 11. 1. 2012 10:33

nechápu to (neregistrovaný)

Tak to nechápu, že nám tvrdí všude něco jiného a i tady starší příspěvky kde se ptali lidi na odměny kolem 500 měsíčně a bylo jim řečeno, že odvádí ZP a SP uplně stejně jako u zaměstnance ze všeho. Tak nechápu už nic.

• 11. 1. 2012 13:52

ZuzkaS (neregistrovaný)

>>>>>>pokud by byl příjem do 2500,-, jedná se o zaměstnání
    >>>>>>malého rozsahu a přihlašujete až v měsíci, kdy tento
    >>>>>>příjem
    >>>>>>převýšil, ale přihlašujete zpětně např. od 1.1.2012.
    >>>>>>Já ještě nemám aktualizaci softwaru, jsou nové kódy
    >>>>>>pro
    >>>>>>přihlášení a zřejmě dojde i k úpravu druhu činnosti v
    >>>>>>Pohodě. Nově byste ho zadávala a přihlašovala pod
    >>>>>>kódem Q. Vyčkejte na aktualizaci, předpokládám, že
    >>>>>>bude v
    >>>>>>druhé polovině ledna.
    >>>>>>Pokud jednatele přihlásíte a příjem přesáhne v
    >>>>>>některém měsíci částku rozhodného příjmu, musíte
    >>>>>>vystavit i
    >>>>>>ELDP za rok 2012. Ale to asi víte.
    >>>>>

>>
    >>http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/media/tiskove-zpravy/tiskove-zpravy-2012/novela-zakona-o-nemocenskem-pojisteni-rozsiruje-okruh-nemocensky-pojistenych-osob.htm
    >
    >Tak to nechápu, že nám tvrdí všude něco jiného a i
    >tady starší příspěvky kde se ptali lidi na odměny kolem
    >500 měsíčně a bylo jim řečeno, že odvádí ZP a SP uplně
    >stejně jako u zaměstnance ze všeho. Tak nechápu už
    >nic.

Já jsem kvůli tomu včera volala na sociální správu, kde jsem to konzultovala přímo s pracovnicí OSSZ. Potvrdila mi, to co jsem psala výše, pokud je příjem nižší než 2500,- nezakládá účast na pojištění a z příjmu se pojištění neodvede. Podle mě je to i logické, pokud nezakládá účast, nebudete přece odvádět pojistné???

• 11. 1. 2012 14:47

eeva (neregistrovaný)

Já jsem kvůli tomu včera volala na sociální správu,
    >kde jsem to konzultovala přímo s pracovnicí OSSZ.
    >Potvrdila mi, to co jsem psala výše, pokud je příjem nižší
    >než 2500,- nezakládá účast na pojištění a z příjmu se
    >pojištění neodvede. Podle mě je to i logické, pokud
    >nezakládá účast, nebudete přece odvádět pojistné???

Nemusí být předem nahlášené jestli je to zaměstnání malého rozsahu?
    My s tím měli problém v loňském roce. Pokud to tak není odvádí se soc. i zdr. i třeba z 500 kč.

• 11. 1. 2012 15:23

ZuzkaS (neregistrovaný)

Paní mi řekla, že hlásit předem nemůžu, protože nevím, jestli vůbec v tom roce hranici rozhodného příjmu překročí. Pokud by nepřekročil nepřihlašuje se vůbec, nepodává se ELDP, není v přehledu, neodvádí se pojistné. Pokud např. v červenci místo částky 2tis měsíčně si vyplatí částku 5tis, udělá se přihláška se zpětným datem od 1.1.2012 (protože činnost skutečně vykonává od 1.1.2012), v červenci se odvede z celé částky pojistné na ZP, SP + dań. Na přihlášce musí být vyznačen malý rozsah a od července zase až do prosince odměna 2tis, bez odvodu. Po skončení roku se vystaví ELDP, kde bude příjem jen v červenci a ostatní měsíce x jako doba nepojištěná.

• 11. 1. 2012 15:26

ZuzkaS (neregistrovaný)

Jsou-li tyto osoby v uvedené funkci činné již v roce 2011 a v činnosti pokračují dále i v roce 2012, vzniká jim účast na pojištění při splnění stanovených podmínek od 1. 1. 2012. Zaměstnavatel je pak povinen podat oznámení o jejich nástupu do zaměstnání do 31. 1. 2012. Toto oznámení však zaměstnavatel nepodává, pokud jej již podal z důvodu účasti na důchodovém pojištění před 1. 1. 2012. Pokud jsou tyto osoby zaměstnanci malého rozsahu, zaměstnavatel podává oznámení o nástupu do zaměstnání až tehdy, jakmile poprvé vznikne účast na nemocenském pojištění (dosáhnou příjmu aspoň ve výši 2 500 Kč), a to do konce následujícího kalendářního měsíce.
    Tady je ještě okopírovaný výtažek z odkazu, který zadala Gabča. Potvrzuje to, co jsem psala... přihlašuje až do konce měsíce po měsíci, kdy poprvé přesáhl limit 2500,-.

• 11. 1. 2012 15:29

ZuzkaS (neregistrovaný)

Re: Pro Lenku OKL
    Nespletla jste si to s DPP, u té se po překročení hranice 10tis odvádí pojistné z celé částky, tzn. např. už z 10001,-. Ale u jednatele a i u ostatních zaměstnání malého rozsahu je skutečně hranice rozhodného příjmu pro pojištění (a tím i odvodu pojistného) 2500,-.
    viz www.cssz.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).