Re: prosím o radu - půjčka společníka
Ano, manžel je jednatel společnosti a jako FO půjčila svojí firmě peníze, které bude chtít někdy v budoucnu vrátit. Nevím, zda-li to jde bezúročně jako u s.r.o. a nebo to musí být u akciovky vždy s úrokem. a jak se o takové půjčce účtuje....
Teď tomu dobře nerozumím :-o, pokud nejde jenom o "slovíčkaření".S manželem jsme začali podnikat a založili si akciovou společnost a stali se tak členy představenstva a tudíž řídíme, jednáme jménem společnosti. Pokud se v těchto případech nepoužívá slovíčko jednatel, omlouvám se. Nicméně všude na úřadech - počínaje OSSZ a konče FÚ to nikomu nevadí. JInak nerozumím vašemu postřehu :).
nic ve zlém, já jsem se nějak nemohl orientovat, jednatel je dle obch. zák. stat.orgán s.r.o., proto mne mátla ta a.s., kde je stat. org. představenstvo.
pokud je tedy manžel členem představenstva, půjčka lze, ale dle § 196a obch.z.
ohledně účetní operac e atd. musíte požádat jiného, neumím a nedělám.
>
>>>
>>>manžel je jednatelem akciovky? S tím jsem se ještě
>>>nesetkal...
>>
>>Teď tomu dobře nerozumím :-o, pokud nejde jenom o
>>"slovíčkaření".S manželem jsme začali podnikat a
>>založili
>>si akciovou společnost a stali se tak členy
>>představenstva a tudíž řídíme, jednáme jménem
>>společnosti. Pokud
>>se v těchto případech nepoužívá slovíčko jednatel,
>>omlouvám se. Nicméně všude na úřadech - počínaje OSSZ
>>a
>>konče FÚ to nikomu nevadí. JInak nerozumím vašemu
>>postřehu :).
>nic ve zlém, já jsem se nějak nemohl orientovat,
>jednatel je dle obch. zák. stat.orgán s.r.o., proto mne
>mátla ta a.s., kde je stat. org. představenstvo.
>pokud je tedy manžel členem představenstva, půjčka
>lze, ale dle § 196a obch.z.
>ohledně účetní operac e atd. musíte požádat jiného,
>neumím a nedělám.
V pořádku.....účetnicky si to zjistím, mě pořád ale není moc jasné to půjčení.....jak to brát, když manžel jako FO a zároveň tedy člen představenstva, půjčil své soukromé peníze do své firmy .... a jestli to může být i bezúročně....omlouvám se za neustále omýlání dokola,a le prostě tady opravdu táápu :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.