Re: Kontrola z inspektorátu práce
Včera jsem byla na školení s nejvyšším náčelníkem oblastního inspektorátu nejmenovaného kraje a ten nás přesvědčoval, že zaměstnanci se musí kontrole prokázat pracovní smlouvou nebo dohodou. Na námitky, že to není nikde podloženo zákonem nereagoval a trval si na svém. Naše zaměstnance jsme poučili, aby případnou kontrolu odkázali na vedení firmy, kde jsou pracovní smlouvy uloženy.
zák. o zam.:
§ 132
(1) Zaměstnanci orgánů kontroly jsou oprávněni při kontrolní činnosti vyžadovat od fyzických osob, které se zdržují na pracovišti kontrolované osoby a vykonávají pro ni práci, osvědčení totožnosti, a nejde-li o manžela nebo dítě kontrolované fyzické osoby, i prokázání, že tuto práci vykonávají na základě pracovněprávního vztahu nebo na základě jiné smlouvy. U cizinců jsou dále oprávněni vyžadovat předložení povolení k zaměstnání, pokud zákon jeho vydání vyžaduje, a povolení k pobytu, zelenou kartu nebo modrou kartu, pokud ji zákon vyžaduje.
(2) Fyzické osoby jsou povinny osvědčit svou totožnost a prokázat další skutečnosti uvedené v odstavci 1.
(3) Za nesplnění povinnosti uvedené v odstavci 2 může kontrolní orgán uložit pořádkovou pokutu až do výše 10 000 Kč, a to i opakovaně, nejvýše však do částky 100 000 Kč.
to jsem takky netvrdil, jen jsem poukáízal na §, který to řeší. V komentáři je vysvětleno, že lze předložit kdykoliv v průběhu kontroly, navíc zaměstnancem, případně zam-telem, a doslova je tam uvedeno, že nelze předpokládat, že by to zam-ci nosili sebou, takže určitě musí prokázat totožnost, tady bych viděl řešení ve firemním průkazu, příp. OP a dohledat a předložit PS nebo dohodu lze později, takže to není zase taková tragedie.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.