Re: OT: Je to vůbec normální ???
Zrovna včera jsme řešili s kolegyní - počítaly možnou sankci za neodevzdané vyúčtování srážkové daně za r.2010 (neudělala ho předchozí účetní), i když bylo řádně a včas zaplaceno, protože nebyl dodán papír, takže sankce a asi ne zrovna malá. Ještě, že je tam nějaký limit. Ach jo....
§250/2
Plátci vzniká povinnost uhradit pokutun nepodá-li hlášení, VYÚČTOVÁNÍ, následné hlášení....
Šlo o vyúčtování srážkové daně. Až do 2010 jsem nuly nepodávala (občas je někdo na DPP, tak necháváme přihlášenou firmu k této dani). V 2011 jsem podala až hodně po termínu. Dlouho mi trvalo, než jsem se vzpamatovala.
Ještě čekám jednu takovou, z jiného FÚ.
Asi ano, jak to tak vypadá. Moje jedna firma podávala DPPO za rok 2010 v prosinci 2011 ( důvodem byla nekonečná kontrola několika roků FÚ ) a pokutu nám vymlaskli ve výši 16 tis.Kč, oni musí ze zákona, kde je i přesný výpočet a nemohou zohlednit proč a jaký poplatník toto udělal, jak je na tom ekonomicky atd. Odpouštět se nic nebude jako dle zákona o správě daní.... takže jediná rada hlídat termíny a pokud se to nedá, tak podat na 0 a potom v klidu dodatečné....jó korunka ke korunce od daňových poplatníčků a hned bude co rozhazovat...fuj!
Taky se přidám syn směnil pozemek za stejnou cenu v 8/2010 v 9/11 přišlo od FÚ pozvánka k podání přiznání FO. Musel udělat přřiznání, doložit výdělek ze zaměstnání. Daňová povinnost se neměnila, ale z daně ze zaměstnání mu vyměřili penále za to neodevzdané přiznání ve výši 1890,- Kč. Na dotaz o odvolání bylo řečeno, že žádné vyjímky nejsou.
S tím souhlasím, že měl povinnost, ale vyměřit penále z daňové povinnosti za zaměstnání za celý rok pokud se daňová povinnost neměnila je velmi tvrdé už proto, že ten člověk není právník ani uředník, ale obyčejný člověk, který se v těchto zákonech nevyzná.
Píšete, že syn směnil pozemek. Můj syn v roce 2011 také směnil pozemek s mým bratrancem, a to tak, že si prohodili ideální poloviny tak, aby neměli parcely napůl, ale každý aby měl celou parcelu. Můj syn mu ale nechal více arů. Směnnou smlouvu si ale z jistých důvodů napsali tak, že mu bratranec nic nedoplácel. Ale FÚ syna vyzval k podání daně z převodu z nemovitosti (spočítali rozdíl výměry, kterou mu syn nechal, ohodnotili podle sazebníku a z toho syn zaplatil daň z převodu). Syn má jinak příjmy ze závislé činnosti. Musí podat přiznání a přiznat jako příjem tu hodnotu pole, kterou vlastně nechal mému bratranci zdarma? Ještě dodám, že syn ty ideální poloviny pozemků dostal darem od své babičky a vlastnil je pár měsíců. To je ale blbý dotaz, co? Předpokládám, že DP podávat nemusí, když mu ary vlastně daroval, ale už jsem ze všeho celá popletená, tak abychom na něco nezapomněli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.