Re: přenesení dan.povinnosti - dotaz
Předpokládám že firma ABC je plátcem DPH.
Záleží kdo je konečným obběratelem, pokud konečný odběratel je neplátce DPH tak bude fakturovat s DPH, pokud konečný odběratel je plátce DPH a jedná se o ekonomickou činnost, tak bude postupovat stejně jako firma ABC, DPH jak na vstupu tak na výstupu.
Situace kdy tedy ta firma plátce ABC staví nějakou stavbu pro soukromé účely někomu a najme si subdodavatele. Tyto subdodavatelé fakturují této firmě ABC bez DPH v režimu, ale firma ABC fakturuje konečnému odběrateli po staru základ + DPH, tak není na tom ten poslední kdo vystavuje konečnou fakturu hůře?
Záleží pro koho bytový dům staví: důležité je ekonomická činnost a platce či neplátce DPH, pokud je to pro ekonom. činnost a je neplátce DPH bude Fa s DPH, pokud je to pro ekonom. činnost a odběratel je plátce DPH, tak to bude v řežimu.
V režimu to nebude pouze tehdy pokud byt. dům stavíte pro neplátce DPH, nebo pokud to nebude užíváno pro podnikání, pronájem, prodej atd.
Ale firmy se tím řídí, např když staví něco pro soukomé účely a jsou plátci, tak mi vrátili fakturu a dali mi prohlášení, že se jedná o soukromé účely, tak jsem fa opravila " po staru "
I na školení nám to říkali, že to tak je, že náš má zajímat zda je plátce a jaký je účel, mám k tomu i brožuru. Tak něco na tom být musí. Blbé je, že není nikde k tomu opora v zákoně.
Vidíte, říkáte, že pro to není opora v zákoně.
A brožura vám zákon nenahradí.
Co uděláte, když plátce prohlásí, že to je pro neekonomické činnosti a za měsíc, si to rozmyslí a řekne, že bude např. pronajímat a bude chtít po vás naprosto odlišný postup.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.