Re: dividendy nebo odměna za praci ?
Při zisku 400.000 je skutečně lepší výplata dividend (víc Vám zbyde). Ušetřit na daních se skutečně prostřednictvím mimořádné odměny dá, ale ten mezník je někde kolem 4 milionů hrubého zisku. Nad tuto částku je výhodnější vyplatit si odměnu a zdanit ji jako klasickou mzdu včetně pojistného placeného firmou. V tom případě se pozitivně uplatní tzv strop na sociální a zdravotní pojištění, při jehož dosažení se již pojistné neplatí a tato část mzdy se daní pouze 15% (zatím).
A mimochodem - nejedná se o žádné okrádání státu, jak často vykřikují levicové poslanci. Jde prostě v rámci zákona jen o výběr z několika legálních možností.
Re: dividendy nebo odměna za praci ?
Takže se mi to opravdu asi nevyplati a ty dividendy tedy pani učetní schválím. Tím tedy chápu dobře to zdaní firma 19% a já 15% na nějáké té srážkové daně ( to jsem si našel v podobné diskusi).Děkuji za radu, ale přítel to tedy nedělá dobře, jelikož on takové zisky také nemá :) Ten strom je roční záležitost nebo jednorázová ( je to jen překročení částky mzdy v jednom měsíci ? )
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.