Re: §435/2004 novel zákona o zaměstnanos
§ 132 a nový § 136 zák. o zam., tam je to přesně uvedeno, žádná kartička, kopie dokladů na pracovišti, čili mistr, vedoucí musí mít kopie u sebe a případné kontrole prokázat, že lidi, kteří tam pracují, jsou zaměstnanci, event. si každý zam-nec musí nosit kopii sebou sám.Jak si to kdo rozhodne, tak to bude, ale kartičky nenene.
Děkuji za rychlou odpověď, už si představím, jak zedníci na stavbě /mistr tam s nimi není celou pracovní dobu/ mají kopie smlouvy. Jak je pečlivé maželky vyperou i s modrákama. Už vidím zedníka, který od nás odejde a ještě 5 let bude mávat nad hlavou smlouvou, že je naším zaměstnance. To je teda zase věc.
Ale stejně moc moc dík
Re: pro páju
pájo, prosím Vás, ty kopie PS musí udělat zam-tel nebo zam-ec? Jde mi o to, že 1x originál dostanec zam-ec a 1x originál (stejnopis) zůstává v sídle firmy. Pokud někdo ale pracuje na odlehlém pracovišti (může třeba po provozovnách pendlovat), tak musí být tyto kopie všude založené? Může třeba pracovat např. v liché PD na jedné provozovně a v sudé PD na druhé provozovně. Protože nikdo neví, kdy a kam kontrola přijde, tak musí být kopie jeho PS na obou provozovnách? A může se v těchto kopiích začernit např. výše mzdy, č. účtu apod., pokud tam jsou uvedené citlivé údaje?
Už se to tady řešilo před nedávnem, ale k takovémuto vysvětlení se snad nedospělo. Nějak tomu nerozumím. Má se snižovat administrativa, má být ochrana osobních údajů, ale připadá mi, že je praxe úplně jiná.
nevidím důvod, protože v případě pochybností má kontr.orgán možnost si vše ověřit na firmě, ale nic nebrání tomu napsat za firmu- kopie souhlasí s orig., datum, podpis a hlavně razítko, to mají rádi.
K výše uved. dotazu:
kde všude bude kopie založena, musí rozuhodnout zam-tel, citlivé údaje lze začernit, ale proč do PS uvádět mzdu a č. účtu, rto lze řešit jinak. Ke snižování admin.se nevyjadřuji, to je zbytečné.
Děkuji za odpověď.
Ten dotaz jsem podala proto, že se to týká mého blízkého příbuzného - ten má ve smlouvě toto napsané. My máme v PS jen to nejnutnější. Ostatní je řešeno mimo, takže se nemusí pak dělat dodatky k PS apod. A ještě tedy: tu kopii PS musí dodat zam-tel nebo zam-ec. Co když bude dělat zam-tel "mrtvého brouka" třeba i z neznalosti (kdyby se o tom zde nepsalo, tak se přiznám, že o tom také nevím, neboť mi to uniklo) a zam-ec přece nemusí ze své iniciativy nechávat někde po pobočkách povalovat svoji PS, když zam-tel "nemá zájem"?
Pájo, proč si nemyslíte, že "prokázání, že ... práci vykonávají na základě pracovněprávního vztahu" je možné uskutečnit předložením "kartičky" = potvrzením existence pracovně-právního vztahu zaměstnavatelem (když by byla třeba BAREVNÁ, ORAZÍTKOVANÁ a PODEPSANÁ - aby se inspektorům líbila).
Nemyslel jsem to vůbec nijak zle, vím, že jste právník, tak jsem byl zvědavý na Váš právní názor na mnou popsanou konstrukci prokázání existence pracovního poměru.
BTW - myslíte, že by postačila "kopie" smlouvy v elektronické podobě (každý zedník vypálené cdčko s jedním pdfkem :o) ?
Pardon, že s tím pořád otravuju, ale kde přesně hovoří zákon o kopiích dokladů ? Četl jsem jen ty paragrafy okolo kontrolní činnosti, a tam se mluví o prokázání stavu. Jestli jsem to přehlédl, prosím o nakopnutí, předem díky moc.
P.S. teď jsem si představil dva kopáče s krumpáči v ruce, kteří zvelebují parcelu, mistr nikde. Nechtěl bych být v kůži toho kontrolora, který se začne dožadovat různé dokumentace :o)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.