Re: Daňový bonus - kontrola výpočtu
Aha, tak tazatelka nám neuvedla, zda již byl v zaměstnání vyplacen bonus nebo ne. Pokud již bylo v jednotlivých měsících 11604,- vyplaceno, pak se jí vrátí pouze zaplacená záloha, tedy 15630,- . Pokud byla v zam. odečtena pouze sleva (nebyl vyplacen bonus), pak je výpočet dobře.
Díky za reakce.
Odpočet na dítě byl použit v zaměstnání každý měsíc, ale bonus využit nebyl / i po odečtu na dítě manžel odváděl ještě daň přes 1000 Kč měsíčně/.
Mohu tedy v takovém případě v ročním zúčtování bonus použít, nebo ne?
Ještě jednou díky.
A
V potvrzení o zdanitelných příjmech je v kolonce vyplacených měsíčních daňových bonusů 0,-,
jen v kolonce 14 /děti uplatněné jako vyživované pro účely daň. zvýhodnění je napsán syn - za celý rok...
Takže jestli jsem to dobře napsala a pochopila, měl by jít v ročním zúčtování daň. bonus na dítě uplatnit...
Moc děkuju.
Hezký večer.
A.
Podle mě využit byl. Jestliže manžel ještě doplácel daň, tak byla použita sleva na dítě, sleva na poplatníka. A daň. bonus vyšel 0,- protože měl mažel asi vyšší plat, než pokryje sleva. Podívejte se na výplastník pásky. Musí tam mít v kolonce sleva na dítě (daňové zvýhodnění) 967,- Kč.
Sleva na děti: částka na kterou máte nárok, pokud máte dítě: 1 dítě = 967 Kč/měsíc
Pokud máte dětí více může se stát, že Vaše měsíční daň je nižší než výše uvedená sleva.
V tomto případě vzniká nárok na přeplatek na děti a teprve tomuto se říká BONUS. tj.
DAŇ-SLEVA = Daň po slevě (pokud Daň > Sleva)
DAŇ-SLEVA = BONUS (pokud Daň < Sleva)
Annie si to myslí dobře. Manžel měl takovou výši platu, že i po slevě na dani a slevě na dítě mu byla sražena měsíčně záloha na daň. V ročním zúčtování, po slevě na manželku a na poplatníka, mu vyjde nulová daň. K tomu si ještě uplatní dítě, takže mu bude vrácena sražená záloha v průběhu roku a také bonus na dítě ve výši 11604,-. Takže její původní výpočet je správný, na bonus v jednotlivých měsících nárok neměl, z hlediska celoročního mu bude vyplacen.
Díky všem.
Tak už jsem z toho jelen. :-)
Základ daně ze zaměstnání činí 306592,-
skutečně sražená záloha na daň z přijmů činí 15630,-
Podle výplatní pásky má manžel každý měsíc odpočet na dítě 967,- Kč.
Měsíčně mu bonus vyplacen nebyl, pokud se nepletu...
Tak co teď?
Sleva na dítě na rok 2011 činí 11604,- Kč. Tuto slevu manžel dostával každý měsíc ve výplatě. Jelikož měl vysoký plat, tuto slevu využil celou, a žádný Bonus mu tedy nevznikl.
Takže, kdyby si slevu na dítě dal do daňového přiznání, tak už by to bylo použito 2x.
V tomhle má Zdena pravdu, "bonus " mu byl "vyplacen" tím, že mu byla snížená daň.
Nedávejte to do žádných kalkulaček, vyplňte normálně DP, opište do § 6 co mu vytiskli v práci, do § 7 příjem a výdaje z podnikání. Uvidíte co vám vyleze .
(požád mi není jasné, proč měl tak vysoké sražené daně...)
Ale on nemá roční zúčtování, dělá si daňové přiznání sám.
Jestliže měl celý rok slevu na dítě 967,- Kč, tak mu přeci nemá z čeho vzniknout BONUS. Slevu vyčerpal celou, Bonus by vznikl, kdyby vyčerpal ttřeba jen 150,- Kč z těch 967,- Kč - pak vzniká BONUS a ten se vrací.
Ještě jednou děkuji.
Takže pokud to dobře chápu, tak daňový bonus na dítě byl použit v zaměstnání, tudíž ho v ročním zúčtování nemohu použít.
Takže v daň. přiznání bude figurovat jen sleva na poplatníka a manželku - tzn. že manželovi vrátí pouze daň, kterou odvedl - tj. těch 15630,-
Ještě se zeptám na jednu věc, protože už ani nevím, čí jsem...
Když při výpočtu mzdy ze zaměstnání se mu odečítá měsíčně sleva na poplatníka - 1970,- Kč, budu ještě používat v ročním zúčtování slevu na poplatníka - těch 23640,-?
Chápete to špatně. Roční zúčtování dělat nebudete, to se dělá v zaměstnání. Budete dělat daňové přiznání. Bonus nebyl použit, byla použita sleva.
Při vyplňování DP opíšete do § 6 údaje z Potvrzení od zam-tele. Do § 7 napíšete podnikání. Dáte slevu na poplatníka. Dáte slevu na manželku. Dáte slevu na dítě. Pak už budete jen sčítat a odčítat řádky přesně podle Pokynů ( nebo použijete interaktivní formulář a ono se to vypočte samo). Nakonec vám vyleze, kolik vám vrátí.
V případě, že celá částka 967,00 Kč na 1 dítě byla v každém měsíci využita jako sleva na dani a manželovi nebyla za celý rok vyplacena ani koruna daňového bonusu platí dle mého názoru to co jsem napsal jako můj první příspěvek (v toto chvíli neřeším za čáskta Vámi uváděného základu daně těch 300 tisíc je pravdivá- vycházím z toho, že je). Myšlenku, že byste si nemohla uplatnit daňový bonus v daňovém přiznání, protože byla tato částka uplaňována jako sleva na dani v jednotlivých měsících považuji za NESMYSL, za předpokladu, že manžel skutečně nedostal ani korunu daňového bonusu. Stejně NESMYSLNÁ by byla myšlenka, že si neuplatníte slevu na poplatníka, protože byla uplatňována v jednotlivých měsících.
Dovoluji si tedy i nadále setrvat na mém původním názoru, že v daňovém přiznání bude uplatněna sleva na dani na poplatníka a na manželku - tím se dostanete na daň 0. Tím vznikne přeplatek na dani (všechny zaplacené zálohy) a ještě si uplatníte daňový bonus na děti.
JIž podruhé Vám gratujuji.
>V případě, že celá částka 967,00 Kč na 1 dítě byla v
>každém měsíci využita jako sleva na dani a manželovi
>nebyla za celý rok vyplacena ani koruna daňového bonusu
>platí dle mého názoru to co jsem napsal jako můj první
>příspěvek (v toto chvíli neřeším za čáskta Vámi
>uváděného základu daně těch 300 tisíc je pravdivá- vycházím
>z toho, že je). Myšlenku, že byste si nemohla uplatnit
>daňový bonus v daňovém přiznání, protože byla tato
>částka uplaňována jako sleva na dani v jednotlivých
>měsících považuji za NESMYSL, za předpokladu, že manžel
>skutečně nedostal ani korunu daňového bonusu. Stejně
>NESMYSLNÁ by byla myšlenka, že si neuplatníte slevu na
>poplatníka, protože byla uplatňována v jednotlivých
>měsících.
>
>Dovoluji si tedy i nadále setrvat na mém původním
>názoru, že v daňovém přiznání bude uplatněna sleva na dani
>na poplatníka a na manželku - tím se dostanete na daň
>0. Tím vznikne přeplatek na dani (všechny zaplacené
>zálohy) a ještě si uplatníte daňový bonus na děti.
>JIž podruhé Vám gratujuji.
100% souhlas.
>
>
>
>
>>V případě, že celá částka 967,00 Kč na 1 dítě byla v
>>každém měsíci využita jako sleva na dani a manželovi
>>nebyla za celý rok vyplacena ani koruna daňového
>>bonusu
>>platí dle mého názoru to co jsem napsal jako můj
>>první
>>příspěvek (v toto chvíli neřeším za čáskta Vámi
>>uváděného základu daně těch 300 tisíc je pravdivá-
>>vycházím
>>z toho, že je). Myšlenku, že byste si nemohla
>>uplatnit
>>daňový bonus v daňovém přiznání, protože byla tato
>>částka uplaňována jako sleva na dani v jednotlivých
>>měsících považuji za NESMYSL, za předpokladu, že
>>manžel
>>skutečně nedostal ani korunu daňového bonusu. Stejně
>>NESMYSLNÁ by byla myšlenka, že si neuplatníte slevu
>>na
>>poplatníka, protože byla uplatňována v jednotlivých
>>měsících.
>>
>>Dovoluji si tedy i nadále setrvat na mém původním
>>názoru, že v daňovém přiznání bude uplatněna sleva na
>>dani
>>na poplatníka a na manželku - tím se dostanete na daň
>>0. Tím vznikne přeplatek na dani (všechny zaplacené
>>zálohy) a ještě si uplatníte daňový bonus na děti.
>>JIž podruhé Vám gratujuji.
>100% souhlas.
>> Taky souhlasím. Vyšlo mi to stejně.
>>
>>
>>
>V případě, že celá částka 967,00 Kč na 1 dítě byla v
>každém měsíci využita jako sleva na dani a manželovi
>nebyla za celý rok vyplacena ani koruna daňového bonusu
>platí dle mého názoru to co jsem napsal jako můj první
>příspěvek (v toto chvíli neřeším za čáskta Vámi
>uváděného základu daně těch 300 tisíc je pravdivá- vycházím
>z toho, že je). Myšlenku, že byste si nemohla uplatnit
>daňový bonus v daňovém přiznání, protože byla tato
>částka uplaňována jako sleva na dani v jednotlivých
>měsících považuji za NESMYSL, za předpokladu, že manžel
>skutečně nedostal ani korunu daňového bonusu. Stejně
>NESMYSLNÁ by byla myšlenka, že si neuplatníte slevu na
>poplatníka, protože byla uplatňována v jednotlivých
>měsících.
>
>Dovoluji si tedy i nadále setrvat na mém původním
>názoru, že v daňovém přiznání bude uplatněna sleva na dani
>na poplatníka a na manželku - tím se dostanete na daň
>0. Tím vznikne přeplatek na dani (všechny zaplacené
>zálohy) a ještě si uplatníte daňový bonus na děti.
>JIž podruhé Vám gratujuji.
>
>Děkuji, vychází mi to pořád stejně, ta čísla jsou reálná.
Hezký den.
>
>
Také souhlasím se všemi nade mnou! Zdenko01 zbytečně tazatelku matete! V daňovém přiznání se přepočítává celý rok "znovu"! Tudíž tam musí započítat i to dítě. Takže bude vráceno těch cca 27000,- Sražená záloha + bonus na dítě (z hlediska měsíčního na něj nárok neměl, ale z hlediska celoročního na něj nárok má) .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.