Re: Přiznání k DPFO-nevyplac.mzda-insolv
ÚP by měl vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech, na jehož základě vy vytvoříte DP. V DP tedy budou pouze ppříjmy vyplacené, nikoli zúčtované. Vzhledem k tomu, že nedostal celou částku 83 tisíc, neodvedl ani celou zúčtovanou daň, FÚ mu tedy vrátí pouze tu daň, kterou zaplatil. Vzhledem k tomu, že za rok neměl vyplaceno víc než 48 tis hrubého, nemá nárok ani na vyplacení daňového bonusu na děti, bylo by lepší, kdyby děti ve svém DP nebo ročním zúčtování uplatnila manželka, pokud ona měla příjem 48 tis hrubého.
Děkuji moc, a ještě prosím o dovysvětlení. Mám jeho výplatní pásku, na té má spočítanou zálohu na DPFO 9 491 kč, je to záloha z celé částky 83 878 Kč+5 333 Kč pojistné zaměstnavatele. Při výpočtu zálohy na daň bylo přihlédnuto ke slevě na poplatníka a také mu záloha byla snížena o daňové zvýhodnění na 2 děti(2*967 Kč). Úřad práce tuto zálohu odvedl státu celou, tzn. ve výši 9 491 kč. Na to mám doklad od ÚP. Pokud si tedy býv. zaměstnanec uplatnil pro snížení zálohy na DPFO v srpnu obě děti, manželka bude v ročním zúčtování uplatňovat celkem nárok jen za 11 měsíců? Bývalý zaměstnavatel dotyčného měl doklad, že manželka si pro rok 2011 neuplatňuje daňové zvýhodnění, proto mu o měsíční nárok snížil jeho zálohu na DPFO, protože v momentě zúčtování mzdy mzdová účetní netušila, že zaměstnavatel nic nevyplatí, a zúčtovaná mzda byla v tuto chvíli vyšší než 48 tis. Kč. Podle mě by měl mít nárok na vrácení celé daně, kterou za něho odvedl ÚP, tj. těch 9 491 Kč. Děkuji Vám moc za radu.
Vy máte na potvrzení o zdanitelných příjmech od ÚP, že byla zaplacena daň 9491 Kč ? Jak jsem napsala, podkladem pro DP bude toto potvrzení, tzn. pokud je napsáno, že bylo odvedeno na dani 9491 Kč, do DP doplníte tuto částku a dostane vrácenou celou tuto částku. Podle mě je to ale špatně, pokud se vyplácí jenom část zúčtované mzdy, alikvotním způsobem se z ní pokrývá ZP,SP i daň, nikoli že by mzda byla vyplacena v poloviční výši a ZP,SP a daň byly odvedeny celé.
Manželka ať uplatní děti za celý rok, zaměstnanci zaplacenou daň pokrývá sleva na poplatníka. Na daňový bonus nemá nárok, protože nedostal vyplaceno 48 tis hrubého, to, že je uplatnil v 1 měsíci, není vůbec podstatné, v DP to mohou oba změnit. Zaměstnanci FÚ na daních nevrátí víc než zaplatil.
ÚP odváděl celou zálohu na daň - bylo to u každého zaměstnance stejné - vždy odvedl státu celou zúčtovanou zálohu na daň, a dále odvedl za zaměstnance jeho ZP a SP. ÚP uhradí při insolvenci zaměstnavatele veškeré závazky za zaměstnance vůči státu, tak aby zaměstnanec nedlužil za sebe ZP a SP a zálohu na DPFO. To, že pak dluží zaměstnavatel odvody na ZP a SP za zaměstnavatele, je pak závazkem, který dopadne na insolvenčního správce a ten je pak platí státu. Ale každopádně jste mi moc pomohla s tím daňovým zvýhodněním, v tomto jsem si nebyla vůbec jistá. Volala jsem si i na FÚ,kam tento bývalý zaměstnanec místně přísluší a taky z toho nebyli moudří, hlavně proto, že se tam míchá ještě ta mzda vyplacená úřadem práce. Děkuji Vám Zdenko moc za radu. :-)
>>Vy máte na potvrzení o zdanitelných příjmech od ÚP,
>>že
>>byla zaplacena daň 9491 Kč ? Jak jsem napsala,
>>podkladem pro DP bude toto potvrzení, tzn. pokud je
>>napsáno,
>>že bylo odvedeno na dani 9491 Kč, do DP doplníte tuto
>>částku a dostane vrácenou celou tuto částku. Podle mě
>>je to ale špatně, pokud se vyplácí jenom část
>>zúčtované mzdy, alikvotním způsobem se z ní pokrývá
>>ZP,SP i
>>daň, nikoli že by mzda byla vyplacena v poloviční výši
>>a
>>ZP,SP a daň byly odvedeny celé.
>>Manželka ať uplatní děti za celý rok, zaměstnanci
>>zaplacenou daň pokrývá sleva na poplatníka. Na daňový
>>bonus nemá nárok, protože nedostal vyplaceno 48 tis
>>hrubého, to, že je uplatnil v 1 měsíci, není vůbec
>>podstatné, v DP to mohou oba změnit. Zaměstnanci FÚ na
>>daních
>>nevrátí víc než zaplatil.
>ÚP odváděl celou zálohu na daň - bylo to u každého
>zaměstnance stejné - vždy odvedl státu celou zúčtovanou
>zálohu na daň, a dále odvedl za zaměstnance jeho ZP a
>SP. ÚP uhradí při insolvenci zaměstnavatele veškeré
>závazky za zaměstnance vůči státu, tak aby zaměstnanec
>nedlužil za sebe ZP a SP a zálohu na DPFO. To, že pak
>dluží zaměstnavatel odvody na ZP a SP za zaměstnavatele,
>je pak závazkem, který dopadne na insolvenčního
>správce a ten je pak platí státu. Ale každopádně jste mi moc
>pomohla s tím daňovým zvýhodněním, v tomto jsem si
>nebyla vůbec jistá. Volala jsem si i na FÚ,kam tento
>bývalý zaměstnanec místně přísluší a taky z toho nebyli
>moudří, hlavně proto, že se tam míchá ještě ta mzda
>vyplacená úřadem práce. Děkuji Vám Renato moc za radu. :-)
Děkuji moc, a ještě prosím o dovysvětlení. Mám jeho výplatní pásku, na té má spočítanou zálohu na DPFO 9 491 kč, je to záloha z celé částky 83 878 Kč+5 333 Kč pojistné zaměstnavatele. Při výpočtu zálohy na daň bylo přihlédnuto ke slevě na poplatníka a také mu záloha byla snížena o daňové zvýhodnění na 2 děti(2*967 Kč). Úřad práce tuto zálohu odvedl státu celou, tzn. ve výši 9 491 kč. Na to mám doklad od ÚP. Pokud si tedy býv. zaměstnanec uplatnil pro snížení zálohy na DPFO v srpnu obě děti, manželka bude v ročním zúčtování uplatňovat celkem nárok jen za 11 měsíců? Bývalý zaměstnavatel dotyčného měl doklad, že manželka si pro rok 2011 neuplatňuje daňové zvýhodnění, proto mu o měsíční nárok snížil jeho zálohu na DPFO, protože v momentě zúčtování mzdy mzdová účetní netušila, že zaměstnavatel nic nevyplatí, a zúčtovaná mzda byla v tuto chvíli vyšší než 48 tis. Kč. Podle mě by měl mít nárok na vrácení celé daně, kterou za něho odvedl ÚP, tj. těch 9 491 Kč. Děkuji Vám moc za radu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.