Re: Dohoda o provedení práce a student
>Chtěl bych uzavřít smlouvu - DPP se studentem.
>Když je částka do 10000,- tak se neplatí SP ani ZP?
>Zkrátka jsou to peníze nedaněné?
Daň se odvádí. Pokud ji nepokryje u podepsaného prohlášení sleva.
>Lze takto to takto dělat po celý rok, jak jsem
>pochopil do 300 hodin?
>
>Student má nějaké další povinnosti (odevzdávání
>formulářů apod)?
>
>Zaměstnavatel má pouze povinnost se přihlásit k dani z
>DPP, nic více?
Daň ze závislé činnosti a k srážkové dani, pro případ, že by měl prohlášení podepsané jinde a příjem u vás by byl do 5000,-.
>
>Postup:
>Přihlásit se na FÚ jako plátce daně. Dát podepsat
>Prohlášení poplatníka a tím to končí pro obě strany.
>
>Ohledně prohlášení poplatníka - růžový papír, lze aby
>u mě na DPP dělal 3 měsíce a poté tento papír podepsal
>u někoho jiného a pracoval na DPP někde jinde ještě do
>konce roku?
>
>Děkuji
Nyní jsem ještě více zmaten, prosím vysvětlete jakým způsobem udělat DPP nebo jinou prac. smlouvu se studentem tak aby se odvádělo co nejméně státu a zároveň si nejvíce vydělal. Hranici jsem pochopil 10tis (300h/rok) a tím to pro mne skončilo. Děkuji
Je to tak, jak píšete. Pokud bude odměna do 10000,- za měsíc, neodvádí se ZP ani SP. Sice se daní, ale protože student zřejmě nemá jinde podepsané prohlášení poplatníka, podepíše u vás a sleva mu pokryje celou daň.
V případě, že by měl podepsané prohlášení jinde, už ho u vás nemůže podepsat, slevu neuplatní. Při odměně do 5000,- bude mít daň srážkovou, ta je konečná. Při odměně nad 5000,- za měsíc, bude mít daň zálohovou a po skončení roku si nechá udělat RZD nebo podá DP a daň se mu pravděpodobně vrátí.
Způsob danění DPP je stejný jako u DPČ nebo pracovního poměru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.