Re: Švarcsystem - teorie a realita...
Je otázka, zda je opravdu vhodné, aby každý zedník byl podnikatelem (OSVČ), jak se to nějak zavedlo.
To potom přináší to papírování, účetnictví, daně ...
Proč ten zedník není zaměstnancem stavební firmy (a nemusí jít o velké stavební firmy, ale jsou i menší, třeba s 20-30 zaměstnanci), kde dělá svou práci, kterou umí, a nemusí se starat o zakázky, naceňování, fakturaci, opatřování materiálu ...?
pořád nechápu podtatu toho všeho. Vždyť pokud má stavební firma své stálé zaměstnance a občas nestíhá a najme so OSVČ tak o co jde??? Copak OSVČ nechledá práci? a neodvádí z výdělku nemalé daně???
Pájo Vám se omlouvám (příspěvek který je smazán) § 136 o zam. jsem našla. Respektive mám daň program, který se ini. 1x měsíčně a já bohužel při uzávěrkových prací se k tomu nedostala. Dyť to je hrozné sledoat všechny ty novel, vyhlášky a k tomu účtovat, dělat mzdy, DPH - zjistit zda je práce v PDP, nebo není ...tak se omlouvám a dík za upozornění na tento zákon.
Věro,
Podstatou je, že zákony plodí neumětelové, kteří ale mají tu správnou partajní legitimaci.
Zájem vlády se nekryje se zájmy voličů.
Když se pokusí ministr spravedlnosti udělat pořádek u státních zástupců, tak mu hrozí odvolání, protože novy státní zástupce chtěl vyšetřovat korupci.
>pořád nechápu podtatu toho všeho. Vždyť pokud má
>stavební firma své stálé zaměstnance a občas nestíhá a
>najme so OSVČ tak o co jde??? Copak OSVČ nechledá práci?
>a neodvádí z výdělku nemalé daně???
>Pájo Vám se omlouvám (příspěvek který je smazán) § 136
>o zam. jsem našla. Respektive mám daň program, který
>se ini. 1x měsíčně a já bohužel při uzávěrkových prací
>se k tomu nedostala. Dyť to je hrozné sledoat všechny
>ty novel, vyhlášky a k tomu účtovat, dělat mzdy, DPH -
>zjistit zda je práce v PDP, nebo není ...tak se
>omlouvám a dík za upozornění na tento zákon.
Vážení problém je v tom, že OSVČ opravdu, ale opravdu platí ve srovnání se zaměstnanci minimální daně a odvody na zdravotní a sociální. Ale po státu pak budou chtít lékařskou péči a důchod dtejný. Takže chyba je jednoznačně v daňovém systemu. Jinak proti OSVč nic nemám. Podle mě potírání švarc systemu je už za hranicí ústavnosti. Nikdo přece nemůže nakazovat , že musím mít zaměstnance a ne OSVČ. Naopak, při narození by každý měl dostat ičo a žádní zaměstnanci by vůbec nemuseli existovat a s tím i tisíce těch různých úředníků i odborářů. Zdravím
>>>>>Dobrý den,
>>>>>ono je to všechno pěkné, když si stát představuje,
>>>>>aby
>>>>>všichni byli zaměstnaní, ale domyslel někdo, co to je
>>>>>za administrativní mašinérii!!!
>>>>>Představuji si takového uštvaného zedníka, který když
>>>>>jednou za čas dostane lepší zakázku a bude k tomu
>>>>>potřebavat pomoc př. 2- 3 lidí na př. 2 - 3 týdny,
>>>>>jak
>>>>>sepisuje pracovní smlouvy, všechny přihlašuje na
>>>>>SP,ZP,
>>>>>zákonné pojištění zaměstnance, atd.atd, co školení
>>>>>bezpečnosti,ochranné pracovní prostředky,... do toho
>>>>>mu
>>>>>jako náhodou 2 omarodí a donesou neschopenku, práci
>>>>>neodvedou a on jim bude muset platit 21 dní náhradu
>>>>>mzdy a
>>>>>já nevím co ještě. Vedení odprac.doby, přesčasy,...
>>>>>A ještě aby takový zedník zaměstnal 1 ženskou na
>>>>>papírování.
>>>>>Jakou by si pak musel říct cenu za odvedenou práci?
>>>>>Buď by mu takové peníze nikdo ze zákazníků nezaplatil
>>>>>nebo by dělal zadarmo!!!
>>>>>A když dostane pokutu 250 tis (min.hranice) od IP.,
>>>>>tak to bude ta třešinka na dortu, která takovou OSVČ
>>>>>rovnou odrovná.
>>>>
>>>>Je otázka, zda je opravdu vhodné, aby každý zedník
>>>>byl
>>>>podnikatelem (OSVČ), jak se to nějak zavedlo.
>>>>To potom přináší to papírování, účetnictví, daně ...
>>>>
>
>
>Vážení problém je v tom, že OSVČ opravdu, ale opravdu
>platí ve srovnání se zaměstnanci minimální daně a
>odvody na zdravotní a sociální. Ale po státu pak budou
>chtít lékařskou péči a důchod dtejný. Takže chyba je
>jednoznačně v daňovém systemu. Jinak proti OSVč nic nemám.
>Podle mě potírání švarc systemu je už za hranicí
>ústavnosti. Nikdo přece nemůže nakazovat , že musím mít
>zaměstnance a ne OSVČ. Naopak, při narození by každý měl
>dostat ičo a žádní zaměstnanci by vůbec nemuseli
>existovat a s tím i tisíce těch různých úředníků i
>odborářů. Zdravím
Pokud je mi známo, tak OSVC de facto neberou nemocenské vůbec nebo velmi malé, důchody pokud jak uvádíte že neplatí sociální tak budou mít také velmi malé.Akorát přichází v úvahu snad ta lékařská péče ve stáří. Jinak těmto lidem stát nemusí vyplácet sociál.dávky.
práci
>>>>>neodvedou a on jim bude muset platit 21 dní náhradu
>>>>>mzdy a
>>>>>já nevím co ještě. Vedení odprac.doby, přesčasy,...
>>>>>A ještě aby takový zedník zaměstnal 1 ženskou na
>>>>>papírování.
>>>>>Jakou by si pak musel říct cenu za odvedenou práci?
>>>>>Buď by mu takové peníze nikdo ze zákazníků nezaplatil
>>>>>nebo by dělal zadarmo!!!
>>>>>A když dostane pokutu 250 tis (min.hranice) od IP.,
>>>>>tak to bude ta třešinka na dortu, která takovou OSVČ
>>>>>rovnou odrovná.
>>>>
>>>>Je otázka, zda je opravdu vhodné, aby každý zedník
>>>>byl
>>>>podnikatelem (OSVČ), jak se to nějak zavedlo.
>>>>To potom přináší to papírování, účetnictví, daně ...
>>>>
>
>
>Vážení problém je v tom, že OSVČ opravdu, ale opravdu
>platí ve srovnání se zaměstnanci minimální daně a
>odvody na zdravotní a sociální. Ale po státu pak budou
>chtít lékařskou péči a důchod dtejný. Takže chyba je
>jednoznačně v daňovém systemu. Jinak proti OSVč nic nemám.
Lékařskou péči si již jako OSVČ stejně platím v hotovosti (zubaře, manželka i gyndu).
Důchod dostanu menší než zaměstnanec.
Proč nenávidite OSVC??
>Podle mě potírání švarc systemu je už za hranicí
>ústavnosti. Nikdo přece nemůže nakazovat , že musím mít
>zaměstnance a ne OSVČ. Naopak, při narození by každý měl
>dostat ičo a žádní zaměstnanci by vůbec nemuseli
>existovat a s tím i tisíce těch různých úředníků i
>odborářů. Zdravím
Za hranicí ústavnosti je celá korupční vláda. Ale i ta má své fanatické zastánce, jako je pája. Podle něho co korupčníci schválí je nedotknutelné.
Plácáte nesmysly.
Pája ve svém prvním příspěvku jasně napsal, že že tento zákon považuje za paskvil, což určitě není projev fanatické podpory.
Měl byste si uvědomit jednu zásadní věc : tohle je seriózní server a seriozní diskuse, která se vede v odborné rovině. Každý z nás má nějaký názor na kvalitu zákonů, vládu i politiku, ale jejich prezentací tady (ale konec konců ani jinde) se žádný problém nevyřeší. A tak tu diskutujeme o personálních, účetních i daňových problémech, protože každý z nás má nějaké znalosti a zkušenosti, které zajímají zase ostatní diskutující.
Pokud máte potřebu psát ve stejném duchu jako dosud, najděte si nějaké jiné, "nadávací " fórum, na internetu jich je plno.
PS. : četl jste ústavu ? Pokud ne, tak si ji neberte do úst.
Dobře, tak třeba firma s 10 zaměstnanci ...
Prostě já pochopím, že třeba kadeřnice je OSVČ, protože za pracuje sama, nikoho nepotřebuje. Nebo třeba řezbář, programátor, ...
Ale samotný zedník má omezené možnosti - někdy dvě ruce nestačí. Proto jsem myslel, že je lepší, když pracují v "partě".
Před několika lety jsem rekonstruoval rodinný domek - bylo to rozloženo do několika let.
1.rok měla firma 10 lidí, jak jsem pochopil, někteří byli zaměstnanci a někteří OSVČ pracující jako sdružení. Měli jsme docela dohady ohledně kvality - inu, když je klient vybaven vodováhou a metrem a nedá si všechno líbit...
2. rok měla firma 3 lidi - jednoho vedoucího a 2 zaměstnance. Zatímco zaměstnanci hovořili o zaměstnání, vedoucí hovořil o práci. Ale problému bylo méně.
3. rok přišel pouze vedoucí s tím, že zaměstnance nemá a když bude potřebovat někoho dalšího, tak si jej najme. Neměli jsme jediný problém.
Od té doby nepoptávám práci u firem se zaměstnanci, ale pokud možno u živnostníků-sólistů. Ti šikovní se stejně zaměstnanci nikdy nestanou, bud budou dále OSVČ nebo budou dělat načerno.
Ale proč o tom píši - myslím, že ani my ani stát bychom neměli těmto OSVČ organizovat život a bádat nad tím, jestli je firma o jednom člověku hodně, málo nebo přiměřeně. At si to rozhodnou sami živnostníci a potažmo jejich zákazníci.
Současný hon na OSVČ je důsledkem špatně nastaveného daňového systému, zejména paušálů. Stačí jej lépe vybalancovat a ten 0,5 mil. švarců se rychle vrátí do pracovněprávního vztahu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.