Re: Definice pracoviště
Jaký je, prosím, Váš názor na znění § 132 a nového 136 Zozam- osoba zdržující se na pracovišti a vykonávající práci musí prokázat, že pracuje na základě pracovněprávního vztahu a proti tomu § 136 - ...zaměstnavatel je povinen mít v místě pracoviště kopie dokladů, prokazujících existeni pracovněprávního vztahu.. je stanovena prakticky totožná povinnost jak pracující FO tak zaměstnavateli, protože pokud jsem slyšel a četl a poslouchal v naší televizi, tak prokázání FO, že vykonává práci atd. znamená- např. podle vedoucího inspektorů OIP H. Králové, že zaměstnanec musí mít u sebe PS, DPČ nebo DPP.Zbytečná duplicitní povinnost a vyopadá to jako vytvoření stavu, kdy vždy bude důvod ukládat sankce a plnit st. rozpočet.Viz zkušenosti z Rychnovska někdy v pátek nebo kdy přesně, publik. zde.
Hm a už Pájo nějak přesněji víte co teda je "kopie dokladů prokazujících existenci pracovněprávního vztahu" ? Protože v mediích citovaná pracovní smlouva je podle mne pouze doklad prokazující vznik pracovněprávního vztahu, nikoli jeho trvání. Nebo si to vykládám mylně a postačuje tedy kopie prac. smlouvy ? Už mi to leze krkem, protože zaměstnanci , kteří např. denně jezdí autem a lezou po stožárech fakt odmítají s sebou vláčet smlouvy.
Byla bych moc ráda, kdybyste sem napsal, jak asi v tuto chvíli myslíte, že by to mělo být. Díky moc.
Já osobně si můžu myslet, co chci, ale jak přesvědčit kontrolory, podle mne by pro zaměstnance bohatě stačil firemní průkaz s údaji, fotografií, služ. číslem zaměstnance, zařazením případně i dalšími údaji, kterými by byla existence prokázána a zam-tel by pak doložil KOPIE(§ 136) dokladů, ale čtete a slyšíte, jak si to kdo vykliádá, je to na palici.Pomáhám řešit několika klientům a zkoušíme možné nemožné, ale nikdo si nemůže být jistý dne ani hodiny, kdy OIP spustí.
Já si také myslím, že k prokázání exstence pracovněprávního vztahu spíše poslouží služební průkaz, než pracovní smlouva, DPČ a DPP. Písemné vyhotovéní smluvního dokumentu dokládá pouze jeho založení, nikoliv trvání, navíc DPP do konce 2011 mohla být i ústní a nikde není stanoveno, že nemůže přecházet do 2012 (jedná se o právní úkon a ten se posuzuje podle předešlé právní úpravy). Takto si představuji, že se prokáže FO, ale už to nevyhoví tomu, aby svoji povinnost splnil zaměstnavatel na pracovišti, které je odlehlé - pole, louky apod. Koneckonců - tam ani zaměstnavatel nemusí být fyzicky přítomen - myslím tím vedoucí, osoby pověřené jednat s kontrolorem apod. Úplyně nejlepší je služební průkaz, na jehož zadní straně je pracovní smlouva v minimálně možném znění = označení účastníků, 3 podstatné náležitosti, podpisy, datum vyhotovení. Nevymyslela jsem to já, ale jedna firma už to zadala do výroby. Je to k smíchu.
.
>>>
>
>
>Já si také myslím, že k prokázání exstence
>pracovněprávního vztahu spíše poslouží služební průkaz, než
>pracovní smlouva, DPČ a DPP. Písemné vyhotovéní smluvního
>dokumentu dokládá pouze jeho založení, nikoliv trvání,
>navíc DPP do konce 2011 mohla být i ústní a nikde není
>stanoveno, že nemůže přecházet do 2012 (jedná se o
>právní úkon a ten se posuzuje podle předešlé právní
>úpravy). Takto si představuji, že se prokáže FO, ale už to
>nevyhoví tomu, aby svoji povinnost splnil
>zaměstnavatel na pracovišti, které je odlehlé - pole, louky apod.
>Koneckonců - tam ani zaměstnavatel nemusí být fyzicky
>přítomen - myslím tím vedoucí, osoby pověřené jednat s
>kontrolorem apod. Úplyně nejlepší je služební průkaz,
>na jehož zadní straně je pracovní smlouva v minimálně
>možném znění = označení účastníků, 3 podstatné
>náležitosti, podpisy, datum vyhotovení. Nevymyslela jsem to
>já, ale jedna firma už to zadala do výroby. Je to k
>smíchu.
díky za zhodnocení, jsem téhož názoru a chceme s klienty jít touto cestou, ale bpjím se totální zblblosti kontrolorů a potom, co jsem posloucvhal toho šéfa inspektorů z HK, tak jsem stejně na rozpacích. Zkoušel jsem se dovolat na ten OIP HK, ale tam jsem zjistil to samo, co bklekotal jejich šéf v televizi. Mně už je to spíše k pláči než k smíchu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.