Re: přílohy k daňovému přiznání
Ježišmarjá, znovu opakuji,
1. evidence nerovná se žádný příjem
2. Jak asi mají "pokrytý" rok lidi, kteří nejsou nikde?
3. To by podle vás ale musel KAŽDÝ kdo dává DP ještě psát extra papír, že kromě toho co přiznal opravdu ale opravdu neměl nic jiného
Doplňuji, že jsem to řešila s FÚ a tam mi sdělili, že to po poplatnících požadují z toho důvodu, že se jim často stalo, např: poplatník uvádí např.jen příjmy z pronájmu, nebo příjmy z podnikání za část roku a když je FÚ kontaktuje, tak pak z nich vyleze, že měli příjmy ze zaměstnání, ale to, že jim zpracovali v práci... U nás to prostě vyžadují a s poplatníky řeší.
Já vim :), úředník který vyžaduje málo lejster není správný úředník. Ale to by tenhle canc mohli chtít opravdu úplně od všech. A navíc vámi popsaný poplatník zcela v dobré víře podepíše, že neměl jiné příjmy (protože to mu přece už zpracovali v práci). Pravdy se u něj doberete až při cíleném výslechu.
Je pravda, že ani při podepsaném prohlášení o nulovém příjmu nemůže mít úředník jistotu, že poplatník nekecá. Ale přesně jak píše D.V. - poplatníci ani neví, co a jak správně zapsat do daň. přiznání. Při mé desetileté praxi na FÚ jsem se setkala každý rok se spoustou lidí, kteří podali přiznání, kde byly uvedeny jen příjmy ze živnosti, při dotazu, jestli neměli jiný příjem mi bylo řečeno, že celý rok byly příjmy ze zaměstnání ale to už zúčtoval zaměstnavatel, tak proč je tam dávat znovu? A při dohlídkách nám bylo řečeno, že pokud není podložen celý rok (nemluvím o potvrzení z ÚP), např. pokud někdo ukončil podnikání v půlce roku, máme si zjistit, zda neměl jiný příjem v druhé polovině roku a to zahájením vytýkacího řízení, protokolem o ústním jednání apod. Což si myslím, že je pro obě strany jednodušší napsat na papír jednu větu. A mimochodem, stačí si projít otázky tady v diskuzi a důvěřuj, ale prověřuj!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.