Re: ŽL vedení účetnictví a švarc systém
pokud budete pracovat i doma, nejen v té firmě, tak bych neviděl problém, každopádně ale s každou fy uzavřete smlouvu na vedení účetnictví.V ní uveďte, že budete zpracováva všena svémPC, doma, ale v případě potřeby, řže můžete vykonávat službu i ve firmě s jejich IT.
>>>Prosím o radu...Byl jsem dlouho na úřadu práce a po
>>>rekvalifikaci a pár kurzech začínám na ŽL s
>>>účetnictvím.
>>>Dostal jsem nyní nabídku na vedení účetnictví pro 2
>>>firmy, ale majitelem obou firem je jeden člověk. Na
>>>účetnictví mají zavedený program, takže část práce
>>>budu
>>>dělat přímo ve firmě. Jak se vyhnout případnému
>>>obvinění
>>>ze švarc systému? Firmy to jsou malé, takže chápu, že
>>>si nemůže dovolit zaměstnat účetní na plný
>>>úvazek....Mám s ním uzavřít nějakou smlouvu o vedení
>>>účetnictví,
>>>kde bude napsáno, že budu využívat jeho program a
>>>jeho
>>>PC? Fakturovat budu zatím pro tyto 2 firmy, třeba
>>>časem přibude další.
>>>Děkuji předem za vaše názory!
>>
>>pokud budete pracovat i doma, nejen v té firmě, tak
>>bych neviděl problém, každopádně ale s každou fy
>>uzavřete smlouvu na vedení účetnictví.V ní uveďte, že
>>budete
>>zpracováva všena svémPC, doma, ale v případě potřeby,
>>řže můžete vykonávat službu i ve firmě s jejich IT.
>
>Já si myslím, že práci na pracovišti zaměstnavatele je
>možné zdůvodnit ochranou osobních údajů - je to sice
>takové zaklínadlo, ale funguje. Účetní může prohlásit,
>že doma nemá možnost zajistit jejich ochranu apod.
Pokud zaměstnavatel požaduje práci na svých počítačích, má si na to sehnat zaměstnance, výmluvy nepomohou.
Pokud účetní stihne svou práci dřív, než za 8 hodin, má si sjednat zkrácený pracovní úvazek, výmluvy nepomohou.
Když úřad řekne, že každý živnostník na cizím pracovišti bude popraven, tak se tak stane. Výmluvy nepomohou.
No nevím, znám pár firem, které mají externí účetní a ta/ten občas dochází do firmy...Na variantě ŽL + smlouva o vedení účetnictví ( s nějakou doložkou o ochraně osobních údajů - děkuji za radu, dohledám) nevidím nic špatného. Z mého pohledu - mám ještě další příjmy za jiné služby. Z pohledu firmy - jedná se o 2 firmy z různých oborů (ale ani jedna nemá jako předmět podnikání účetnictví nebo podobné služby), takže když přijdou na kontrolu, bude to pouze za firmu Y a ne firmu X (podle IČ ne?). Z pohledu majitele - no tak to je jeho problém...
Navíc program na vedení účetnictví je na PC firmy Y, ale program patří firmě X, takže pro kterou firmu bych měl vlastně pracovat? A když k vytištění výkazu použiju tiskárnu firmy X, ale ty papíry jsou asi nejspíš v nákladech firmy Y? Vzhledem k "velikosti" firem jim samozřejmě případná pokuta dost zkomplikuje život, ale to není tak úplně moje věc...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.