Re: Prosím pomoc právníka
Váš advokát Vás jen zastupoval, nebyl sám účastníkem řízení, Vy jste si ho najali a tak byste mu měli za jeho práci zaplatit podle dohody, kterou jste s ním měli. Platili byste mu i kdybyste spor prohráli. Pokud žalobkyně částku 67 tis.Kč zaplatí, tak sice k rukám Vašeho advokáta, ale to nebudou jeho peníze, ale vaše. Takže mu navrhněte, ať si svoji odměnu vezme z toho, co pro vás obdrží od žalobkyně. I když to se mu asi nebude líbit, protože pokud žalobkyně nezaplatí dobrovolně, bude advokát muset (pro vás potažmo pro sebe) částku vymáhat a s tím jsou spojeny další náklady.
Já tomu rozumím.Děkuji
Jen mně zajímalo,zda může po nás advokát chtít uhradit uvedené náklady řízení, když je v rozsudku uvedené něco jiného. Chápu, že mu jeho práci někdo zaplatit musí. Podle rozsudku to má být žalobkyně, ale je mi jasné, že on tuší, že z ní nic nedostane.
Šmankote, další člověk, který nechápe, že resumé "k rukám, na bankovní účet, do dutiny 5. stromu v aleji" není podstatné? Stejně tak, když si paní vezme drahého advokáta, nemusí jí soud přiznat náklady v plné výši. Jsou to zkrátka jenom její náklady na základě smlouvy s advokátem a soudem přiznané náklady potom může chtít po straně, která spor prohrála.
Re: Prosím Pájo koukněte
já se s dovolením zdržím diskuze, protože z Vašich vyjádření nejsem moudrý, dále abych mohl odpovídat, musel bych vidět rozsudek a ne jen tady číst nějaké útržky,dále odpovídali již jiní a kvalifikovaně, takže promiňte, ale nebudu se do toho plést.Nemám dost informací a nerad bych ze sebe udělal blbce.
Děkuji, že apoň někdo chápe,že není lehké se v těchto právních věcech vyznat.Mně ten samotný rozsudek jasný je.Nepotřebuji ho opakovaně a pomaleji vysvětlovat...
Ptala jsem se na to,zda advokát má právo na to,chtít to po nás uhradit,když soud rozhodl,že to bude hradit žalobce.
Právě proto to chce advokát uhradit od nás,protože mu pak bude jedno,že to neuhradí, a náklady spojené s exekucí budou na nás.
Nejvíc mně štve to, že to byl výmysl žalobkyně a my jsme v tom nevinně.A ona se může do nekonečna odvolávat a my budeme dokola platit a platit. Opravdu skvěle vymyšlené...
Nevím sice, proč se namáhám, když je vám rozsudek jasný, zřejmě proto, že ty své bláboly melete stále. Nechme promluvit jiné, třeba vám to docvakne teď:
Z nálezu Ústavního soudu sp. zn. I.ÚS 3314/09, ze dne 31.01.2011
Byl-li účastník zastoupen advokátem na základě plné moci, použije se při rozhodování o náhradě nákladů řízení § 149 odst. 1 o. s. ř. Z tohoto ustanovení výslovně vyplývá, že pokud byl účastník, jemuž byla přisouzena náhrada nákladů řízení, zastoupen advokátem, platí ji ten, komu byla povinnost k náhradě nákladů řízení uložena, advokátu. Je tedy zřejmé, že toto ustanovení nezakládá právo na náhradu nákladů řízení přímo advokátovi; advokát je zde pouze platebním místem a je povinen jemu vyplacenou náhradu nákladů řízení vyúčtovat jím zastoupenému účastníku. To vyjadřuje i ustálená judikatura; srov. např. usnesení Nejvyššího soudu ze dne 11. 1. 2005 sp. zn. 21 Cdo 1645/2004, Soudní judikatura č. 48/2005: "Podle ustanovení § 149 odst. 1 o. s. ř. zastupoval-li advokát účastníka, jemuž byla přisouzena náhrada nákladů řízení, je ten, jemuž byla uložena náhrada těchto nákladů, povinen zaplatit ji advokátu. Z citovaného ustanovení vyplývá, že v případě, zastupoval-li účastníka řízení advokát, a je-li proto povinný povinen zaplatit přisouzenou náhradu nákladů řízení advokátu, je věřitelem povinného účastník řízení. Výrok rozhodnutí soudu o tom, že náhrada nákladů řízení má být zaplacena advokátu (k jeho rukám), pak představuje určení platebního místa;
Drzý jste byl první Vy.Já jsem neměla v úmyslu někoho tady urážet. Chtěla jsem pouze radu a jsem moc ráda, že tyto stránky vůbec jsou.Možná jsem se zrpvu špatně vyjádřila, jelikož jsem se s těmito věcmi ještě nesetkala.Ale vy jste neměl hned od začátku snahu mně pochopit.To vy jste mi mlel stále to stejné.Opravdu mně toto nebaví.Pustťe si radši tu komedii za mně, já mám jiné starosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.