Re: vodne, el. energie
Rok 2010 jen 3 měsíce (začátek činnosti?), tak bych vycházela z předpokladu, že bych dohadné položky účtovala ve výši záloh (byla nějaká možnost jak to odhadnout přesněji?), tj. 6000,-. Náklady v roce 2010 jsou tedy zaúčtovány. Chyba je, že nebylo účtováno na ú. 314 a 389, ale to na daně nemá vliv.
Rok 2011-ručně doúčtovat na účet 314 a 389 částku 6000,- , způsob záleží na používaném systému a vašich zvyklostech. Já bych použila nějaký spojovák přes který bych to proúčtovala tak, abych mohla následně použít zálohu k došlé faktuře na 11 096,-. Účet 389 bych pak také zúčtovala obvyklým způsobem. Pak už jen zbývá posoudit, zda obhájím rozdíl mezi odhadem a skutečností pro daně r. 2011.
Pokud je i v r. 2011 inkaso chybně účtováno na 502, tak opravit na zálohy. Náklady pro rok 2011 opět musím odhadnout, ale tady už mám určité vodítko, protože už mám vyúčtování z r. 2010 nebo jsem schopná po roce provozu lépe odhadnout příslušné náklady. Ale pořád bude vznikat rozdíl mezi odhadem a skutečností, tak snad není divné, že vznikl i na úplném začátku.
a myslite, ze mohu teda tech 6000 z roku 2010 nechat na 502 (kdyz to stejna na dane vliv nema, tak pri kontrole to mozna tak vytknou) a zbylou castku 5096 zauctovat do roku 2011 (uplatnit si naklady jako o rok pozdeji) nechce si mi podavat dodatecne priznani, i kdyz naklady nebudou uctovany do obdobi s nimz vecne a casove souvisi. a nebo radeji castku 5096 do roku 2011 zauctovat nedanove (pokud budu uvazovat ze nechci podat dodatecne priznani pro rok 2010)
Kdybych účtovala v r. 2010 správně, tzn. 6000,- na zálohy a chtěla bych vytvořit dohadnou položku, tak stejně musím náklady odhadnout, protože vyúčtování bude až v květnu. Pak záleží na tom jestli mám nějaké další informace na základě kterých bych mohla udělat nějaký výpočet. Pokud nemám, tak použiji stanovenou zálohu (můžu předpokládat, že ten kdo ji stanovil "nestřílel od boku", ale měl to něčím podložené). I v dalších letech budete muset vždy udělat dohad, když vyúčtování je až po DP. Dohad je prostě dohad a podle zkušeností se někdy trefím lépe a někdy hůře. Jak jsem již uvedla, jestli ty 3 měsíce v r. 2010 znamenají začátek činnosti, tak se dá předpokládat, že ještě nemám zkušenosti z předchozího období, a proto byl můj dohad ve výši záloh. Ale to jen navrhuji, jak bych rozdíl proti skutečnosti vysvětlila já. Když myslíte, že neobhájíte a nechcete dodatečné, tak rozdíl nedaňově do r. 2011.
Nepoužití účtů 314 a 389 jistě není správné, ale ovlivnilo to jenom rozvahu. Je otázka, jestli po zjištění této chyby ještě před DP, ale po účetní závěrce by stálo za to to opravovat jen kvůli rozvaze, když jde "jen" o kadeřnictví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.