Re: Tantiémy a sociální pojištění
Dobrý den, u přihlášení na OSSZ bych postupovala stejně jako u přihlášení ke zdravotní pojištovně. Protože tantiéma je jednorázová platba, přihlásila bych je pouze na ten měsíc, ve kterém je mu ve mzdách přiznána. Druhou otázkou je, zda vůbec z tantiém sociální pojištění odvádět. Daňový poradce i paní z OSSZ skonstatovali, že se tantiéma vztahuje k zisku roku 2011, tudíž letos sociální pojištění neodvádět. Bohužel se mi ale dostal do ruky názor jiné paní z OSSZ, která zase říkala, že pojištění odvádět. Nevíte k této problematice více?
Re: Tantiémy a sociální pojištění
Dobrý den, děkuji za Váš názor. Já jsem se taky dotazovala přímo na OSSZ, kde mi paní z kontrolního oddělení sdělila, že pokud se tantiémy vyplácejí ze zisku, tak nepodléhají odvodu sociálního pojistného. Mně se to ale moc nezdá, protože v zákoně o daních z příjmů se vysloveně píše, že při vyplácení tantiém se vyměřovací základ pro odvod daně se navýší o povinné zdravotní a od r. 2012 i sociální pojistné....Z toho mi vyplývá, že soc. pojistné by se tedy odvádět mělo...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.