Re: Dovoz zboží z EU a plátce DPH
Plátcem se stáváte, když nakoupíte z EU za rok zboží za víc než 326 tis. Kč. Když to bude méně, nemusel jste se registrovat k DPH. Pokud už jste plátce, dodavatelé Vám fakturují bez DPH a Vy provedete tzv. samovyměření DPH na výstupu. Pokud zboží používáte k podnikání, máte nárok na odpočet DPH, takže celkově z toho bude nula.
Znamená to že jsem se zbytečně registroval k DPH, byl jsem mylně informován že musím být registrován při dovozu z EU, ale že je tam toto omezení jsem nevěděl, počítám že dovezu zboží asi kolem 200-250 000 Kč. Je pro mne platit DPH asi zbytečnost a zbytečná záťež nebo to má i nějaké výhody??? Dá se ta registrace ještě bez problému zrušit, nebo to mám nechat když to pro mne bude nula.
Zkuste se podívat na § 106 Zrušení registrace
(1) O zrušení registrace může plátce , s výjimkou plátce podle § 94 odst. 14, požádat nejdříve po uplynutí jednoho roku od data účinnosti registrace uvedeného na rozhodnutí o registraci, pokud jeho obrat nepřesáhl za nejbližších předcházejících 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců částku 1 000 000 Kč a pokud celková hodnota zboží pořízeného z jiného členského státu nepřekročila v běžném kalendářním roce částku 326 000 Kč a tato hodnota nebyla překročena ani v roce minulém, pokud tento zákon nestanoví jinak.
Pokud budete prodávat plátcům, tak každý z nich raději kupuje od plátce, takže tím pádem jste ve výhodě. Jinak je to administrativní zátěž.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.