Vlákno názorů k dotazu Zákonné pojistné od Megy - Re: zákonné pojistné Podle mého určitě jednatel, pokud máte...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 3. 2012 18:01

Megy

Re: zákonné pojistné
    Podle mého určitě jednatel, pokud máte na mysli zákonné pojištění odpovědnosti zam-tele za prac. úrazy. Na formuláři přihlášky je kolonka Podpis odpovědného zástupce, a to určitě není účetní, ale jednatel.

• 9. 3. 2012 19:14

beta (neregistrovaný)

podle toho, co máte v pracovní náplni. Já jako mzdová vyplňuji a zařizuji přihlášku, protože vím, v případě zaměstnání byť jediného z-ce je povinnost z-tele platit zákonné pojistné, tudíž zařizuji, ředitel, jednatel podepisuje. Těžko bude jednatel přihlašovat firmu k zákonnému pojištění, ten ani nemusí vědět, že to tak má být, proto má účetní. To je můj názor a s jiným postupem jsem se ve své praxi nesetkala. Možná to jinde funguje jinak.

• 9. 3. 2012 19:50

Megy

To máte jistě pravdu, že ve firmách přihlášku vyplňuje a posílá většinou účetní, a že jednatel často ani neví, že taková povinnost vůbec existuje. Přihlášku jsem vyplňovala jednou jako mzdová účetní a ve druhé firmě jako jednatel, díky předchozí zkušenosti mzdovky jsem naštěstí věděla, že tuto povinnost jako jednatelka mám. Ale z pohledu zákona má povinnost statutární zástupce. Takže kdyby některý ze zaměstnanců měl prac. úraz, a firma nebyla přihlášená k zák. pojištění, tak po mzdové účetní nemůže nikdo nic vymáhat. Ale praxe je často jiná, tak jak píšete, záleží na tom, jak to ve firmě funguje.

• 9. 3. 2012 20:13

alen1 (neregistrovaný)

To nemáte pravdu - tedy s tím vymáháním po mzdové účetní.
    Je to součástí práce mzdové účetní, to bychom pak mohli rozporovat, i to, že mzdová účetní nepřihlásí zaměstnance na OSSZ a zdrav. poj.
    Mzdová účetní připravuje podklady - přihlášku k zákonnému pojištění a statutár ji podepisuje.

• 10. 3. 2012 9:30

Megy

Souhlasím s vámi, že z hlediska pracovní náplně plní tyto povinnosti účetní. Ale z hlediska státní správy, tzn. FÚ, SSZ a dalších a dalších institucí je zodpovědný statutár. To, že v prac. smlouvě má mzdová účetní vymezeny povinnosti a dostane plnou moc k jednání za firmu ve věcech např. SSZ, ZP a např. FÚ při vyúčtovaní záloh DPFO nezbavuje statutára odpovědnosti vůči těmto institucím. Navíc pokud mzdová účetní plnou moc od statutára nemá, není např. "odpovědnou" nebo "pověřenou osobou", tak např. MSSZ v Brně s ní vůbec nebude komunikovat.

• 10. 3. 2012 10:15

Vladimír 22 (neregistrovaný)

>>>>vyplňuji a zařizuji přihlášku, protože vím, v případě
    >>>>zaměstnání byť jediného z-ce je povinnost z-tele
    >>>>platit zákonné pojistné, tudíž zařizuji, ředitel,
    >>>>jednatel
    >>>>podepisuje. Těžko bude jednatel přihlašovat firmu k
    >>>>zákonnému pojištění, ten ani nemusí vědět, že to tak>>>>má
    >>>>být, proto má účetní. To je můj názor a s jiným
    >>>>postupem jsem se ve své praxi nesetkala. Možná to
    >>>>jinde>>>>funguje jinak.
    >>>To máte jistě pravdu, že ve firmách přihlášku
    >>>vyplňuje
    >>>a posílá většinou účetní, a že jednatel často ani
    >>>neví, že taková povinnost vůbec existuje. Přihlášku
    >>>jsem
    >>>vyplňovala jednou jako mzdová účetní a ve druhé firmějako jednatel, díky předchozí zkušenosti mzdovky jsemnaštěstí věděla, že tuto povinnost jako jednatelka
    >>>mám.Ale z pohledu zákona má povinnost statutární
    >>>zástupce.
    >>>Takže kdyby některý ze zaměstnanců měl prac. úraz, a firma nebyla přihlášená k zák. pojištění, tak po
    >>>mzdové>>>účetní nemůže nikdo nic vymáhat. Ale praxe je často
    >>>jiná, tak jak píšete, záleží na tom, jak to ve firmě
    >>>funguje.
    >Souhlasím s vámi, že z hlediska pracovní náplně plní
    >tyto povinnosti účetní. Ale z hlediska státní správy,
    >tzn. FÚ, SSZ a dalších a dalších institucí je
    >zodpovědný statutár. To, že v prac. smlouvě má mzdová účetní
    >vymezeny povinnosti a dostane plnou moc k jednání za
    >firmu ve věcech např. SSZ, ZP a např. FÚ při vyúčtovaní
    >záloh DPFO nezbavuje statutára odpovědnosti vůči těmto
    >institucím. Navíc pokud mzdová účetní plnou moc od
    >statutára nemá, není např. "odpovědnou" nebo "pověřenou
    >osobou", tak např. MSSZ v Brně s ní vůbec nebude
    >komunikovat.
    Škoda, že jsme to dodnes nevěděli .......

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).