Re: zákonné pojistné
podle toho, co máte v pracovní náplni. Já jako mzdová vyplňuji a zařizuji přihlášku, protože vím, v případě zaměstnání byť jediného z-ce je povinnost z-tele platit zákonné pojistné, tudíž zařizuji, ředitel, jednatel podepisuje. Těžko bude jednatel přihlašovat firmu k zákonnému pojištění, ten ani nemusí vědět, že to tak má být, proto má účetní. To je můj názor a s jiným postupem jsem se ve své praxi nesetkala. Možná to jinde funguje jinak.
To máte jistě pravdu, že ve firmách přihlášku vyplňuje a posílá většinou účetní, a že jednatel často ani neví, že taková povinnost vůbec existuje. Přihlášku jsem vyplňovala jednou jako mzdová účetní a ve druhé firmě jako jednatel, díky předchozí zkušenosti mzdovky jsem naštěstí věděla, že tuto povinnost jako jednatelka mám. Ale z pohledu zákona má povinnost statutární zástupce. Takže kdyby některý ze zaměstnanců měl prac. úraz, a firma nebyla přihlášená k zák. pojištění, tak po mzdové účetní nemůže nikdo nic vymáhat. Ale praxe je často jiná, tak jak píšete, záleží na tom, jak to ve firmě funguje.
To nemáte pravdu - tedy s tím vymáháním po mzdové účetní.
Je to součástí práce mzdové účetní, to bychom pak mohli rozporovat, i to, že mzdová účetní nepřihlásí zaměstnance na OSSZ a zdrav. poj.
Mzdová účetní připravuje podklady - přihlášku k zákonnému pojištění a statutár ji podepisuje.
Souhlasím s vámi, že z hlediska pracovní náplně plní tyto povinnosti účetní. Ale z hlediska státní správy, tzn. FÚ, SSZ a dalších a dalších institucí je zodpovědný statutár. To, že v prac. smlouvě má mzdová účetní vymezeny povinnosti a dostane plnou moc k jednání za firmu ve věcech např. SSZ, ZP a např. FÚ při vyúčtovaní záloh DPFO nezbavuje statutára odpovědnosti vůči těmto institucím. Navíc pokud mzdová účetní plnou moc od statutára nemá, není např. "odpovědnou" nebo "pověřenou osobou", tak např. MSSZ v Brně s ní vůbec nebude komunikovat.
>>>>vyplňuji a zařizuji přihlášku, protože vím, v případě
>>>>zaměstnání byť jediného z-ce je povinnost z-tele
>>>>platit zákonné pojistné, tudíž zařizuji, ředitel,
>>>>jednatel
>>>>podepisuje. Těžko bude jednatel přihlašovat firmu k
>>>>zákonnému pojištění, ten ani nemusí vědět, že to tak>>>>má
>>>>být, proto má účetní. To je můj názor a s jiným
>>>>postupem jsem se ve své praxi nesetkala. Možná to
>>>>jinde>>>>funguje jinak.
>>>To máte jistě pravdu, že ve firmách přihlášku
>>>vyplňuje
>>>a posílá většinou účetní, a že jednatel často ani
>>>neví, že taková povinnost vůbec existuje. Přihlášku
>>>jsem
>>>vyplňovala jednou jako mzdová účetní a ve druhé firmějako jednatel, díky předchozí zkušenosti mzdovky jsemnaštěstí věděla, že tuto povinnost jako jednatelka
>>>mám.Ale z pohledu zákona má povinnost statutární
>>>zástupce.
>>>Takže kdyby některý ze zaměstnanců měl prac. úraz, a firma nebyla přihlášená k zák. pojištění, tak po
>>>mzdové>>>účetní nemůže nikdo nic vymáhat. Ale praxe je často
>>>jiná, tak jak píšete, záleží na tom, jak to ve firmě
>>>funguje.
>Souhlasím s vámi, že z hlediska pracovní náplně plní
>tyto povinnosti účetní. Ale z hlediska státní správy,
>tzn. FÚ, SSZ a dalších a dalších institucí je
>zodpovědný statutár. To, že v prac. smlouvě má mzdová účetní
>vymezeny povinnosti a dostane plnou moc k jednání za
>firmu ve věcech např. SSZ, ZP a např. FÚ při vyúčtovaní
>záloh DPFO nezbavuje statutára odpovědnosti vůči těmto
>institucím. Navíc pokud mzdová účetní plnou moc od
>statutára nemá, není např. "odpovědnou" nebo "pověřenou
>osobou", tak např. MSSZ v Brně s ní vůbec nebude
>komunikovat.
Škoda, že jsme to dodnes nevěděli .......
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.