Re: firma v insolvenci a naše pohledávky
našla jsem si firmu v insolvenčním rejstříku a v kolonce přihlášky pohledávek jsou přihlášky s datem 9.3.2012,
vím, že maximální délka pro přihlášení jsou 2 měsíce, ale nevím, kde najdu termín do kdy a jestli musím přihlášku podat osobně nebo můžu i poštou?
máte prosím s tímto nějaké zkušenosti?
moc děkuji
Petra
Pájo děkuji, přihlášku podame, našla jsem si elektronický formulář k přihlášce, jen nevím, musím přihlášku podat na soud osobně nebo můžu poslat poštou?
a pochopila jsem správně, že když nám nezaplatili třeba 5 faktur, tak je uvedu všechny na jednu přihlášku a nemusím podávat 5 přihlášek?
jako příloha by měly stačit: objednávka, kopie faktury, a ŽL věřitele?
moc děkuji za ochotu
pátrala jsem v insolvenčním rejstříku, nějaké informace o ukončení lhůty jsem nenašla, takže asi ještě můžeme zaslat přihlášku, ještě by mě zajímalo, ty pohledávky budou přípaně uspokojovány dle pořadí zaslaných přihlášek a asi ve výši bez dph, to budu poté nárokovat u FÚ, že?
moc Vám děkuji za informace a za chotu
Dívala jsem se do ins.rejstříku - ještě nebyl vyhlášen konkurs - tj. pohledávku pošlete, a čas máte i po vyhl.konkurusu. Nedělejte si velké iluze o tom, co dostatanete, pokud je firma v této situaci :-)
- od 1.4.2011 ZDPH si můžete dle §44 ZDPH nárokovat zpět od FÚ DPH, které jste odvedli, ale za určitých podmínek (viz.§44)
- dále můžete tvořit opravné položky k pohledávkám až do výše 100% pokud se firma nachází v konkursu ....
moc děkuji za všechny informace, vše postupně vstřebávám, je mi jasné, že asi toho moc nedostaneme , firma dluží, kam se člověk podívá
aspoň kdyby se dalo vrátit do odvedené dph, četla jsem §44 a případný opravný doklad by se dělal, až soud rozhodne o způsobu řešení?
- soud vyhlásí konkurs, a pokud bude vaše pohledávka v přezkumném jednání "uznána" tímto dnem:
- můžete vystavit opravný daňový doklad - viz. § 45 ZDPH
- pokud splňujete podmínky § 44 ZDPH
- doklad "musí být doručen insolvenčnímu správci"- doručenka apod.
- dlužník musí být v té době "ještě plátce DPH" a zde bude možná problém, neboť někteří ins.správci okamžitě ruší dlužníkovi registraci k DPH - osobní zkušenost.
Další osobní zkušenost- insolvenční správci odmítají tyto DD potvrzovat- prý mají stanovisko svého ministerstva spravedlnosti.Věřitelé se rozdělují do skupin, a podle toho se poměrem uspokojují jejich pohledávky ( 1 jsou zaměstnanci, poté banky se zástavním právem, stát a nakonec normální dodavatelé jako vy...)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.