Re: Neplacené volno a vyloučená doba
Ještě jsem si všimla ,že píšete o náhradním volnuu a v nadpisu máte neplacené volno. Neplacené volno na ELDP nepatří do VD,pokud trvá celý měsíc, odčítá se z doby pojištění. Pro nemocenské účely je naopak neplacené volno bez náhrady mzdy
ve VD a to nově od r.2012 s tím, že se zpětně do RO 2011 takovéto dny přehodnotí ( do konce r.2011 nebylo neplacené volno ve VD ) , stejně jako se to měnilo v r.2009.
Tak teď tomu nějak vůbec nerozumím. Takže neplacené náhradní volno, kdy si musí sám zaměstnanec platit ZP se jako vyloučená doba nepočítá pro ELDP a pak nechápu, co s tím má společné nemocenské? Přeci, když není příjem v tom měsíci, tak se ani neplatí SP ne? A vlastně pak nevím, co by se dělo, kdyby člověk zrovna v té době onemocněl? Můžete mi to nějak více vysvětlit? Děkuji.Mám v tom teď nějaký guláš. A když by vlastně nebyl příjem za celý měsíc, tak se udělá na ELDP křížek že? No a co když je to neplacené náhradní volno jen pár dnů v měsíci, tak se to odečítá z celkového počtu dnů?
>>Dobrý den, prosím Vás tuhle jsem tady četla, že
>>neplacené náhradní volno v zaměstnání se neuvádí jako
>>vyloučená doba na ELDP. Ale tady ve mzdové účetní (v
>>knize )
>>čtu: Doba trvání omluvných důvodů se na ELDP vykazuje
>>jako doba vyloučená i v případě, kdy její počátek
>>spadá do doby čerpání neplaceného volna.
>>Z čehož já chápu, že neplacené náhradní volno
>>omluvené
>>je jako vyloučená doba. Nebo to chápu špatně? Můžete
>>mi to někdo blíže vysvětlit? Děkuji
> Chápete to špatně. Omluvné důvody je pojem z
>nemoc.pojištění , tedy myslí se tím nemoc,OČR,PPM a td. nikoli
>náhradní volno.
Jde o to rozlišit "neplacené volno" a "náhradní volno"...tyto 2 pojmy nelze slučovat "náhradní volno" si nahradíte prací jindy(třeba i po hodině každý den-dle domluvy se zaměstnavatelem),dostanete za něho zaplaceno a není to vyloučená doba dle zákona. Oproti tomu "neplacené volno"-tento den nepřijdete do práce, za tento den neobdržíte ani mzdu ani náhradu mzdy a tento den je vyloučenou dobou dle zákona. ... asi to už není otázka dne :-) , ale jen pro informaci do budoucna :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.