Re: PDP prosím paní Helas
Je sice pravdou, že v podkladech "Nejčastějších prací" je výměna žárovky uvedena v 81.., ale myslím, že je vhodné rozlišit zda výměnu žárovky provádí odborná elektromontážní firma, či dodavatelsky někdo provádí práce jako domovník, kdy po proškolení §3 vyhl.50/78 Sb. může rovněž provádět výměnu žárovky a jedná se o zmiňované "Kombinované pomocné služby" CZ-CPA 81....
Hezký den
.
Myslíte, že když tuto práci provádí elektromontážní firma, bude fa v režimu PDP? Podle mě, výměna zářivky nemá nic společného se stavbou a proto bych fakturovala s daní.
Nikde není psáno, že práce dle kodu 81 nemůže prováděť firma.
Těžko toto bude dělat domovník...např.
- specializované úklidové práce v interiéru, např. vymetání komínů, čištění krbů, kamen, pecí,
spalovacích zařízení, kotlů, ventilačního potrubí, odsávacích jednotek (81.22.1)
Podle mě, výměna zářivky nemá nic společného se stavbou a proto bych fakturovala s daní.
Tápu v tom rovněž, ale myslím, že elektromontážní firma obdržela objednávku na opravu elektroinstalace, mimo jiné třeba i opravu osvětlení, kdy může být vadná patice, tlumivka či objímka. Určitě nedostali objednávku na výměnu žárovek a trubic.
Hezký den
Ano, dostali jsme objednávku na opravu elektroinstalace/oprava osvětlení -výměna vadných zářivkových trubic a starterů v zářivkových svítidlech.
Prosím, jak tedy mám fakturovat? Klasicky s DPH nebo v režimu PDP? Už jsem z toho zařazování prací jelen :-(
Děkuji za odpověď.
Mám stejné dilema. Do faktury nepíšu výměna žárovek-trubic, uvádím oprava elektroinstalace, případně oprava osvětlení. Jeleni jsme z toho asi všichni (a to i kolega Jelínek). Osobně bych přivítal, kdyby mezi plátci bylo vždy režim PDP na veškeré činnosti a nemuseli jsme takto tápat.
Hezký den
To asi všichni a GFŘ ještě víc :-(
Je mi jasné co tím chcete říct, já se držím toho, že když ta montáž nezasahuje do stavby (" fyzicky ten člověk nemontuje nic do stavby nebo nepřipojuje na koncovky co ze stavby trčí"), tak bych vždy fakturovala s daní.
Re: Siak
Nezlobte se prosím na mne, ale vaše rady jsou různé a já stále tápu.Skutečně jsme provedli jen výměnu zářivkových trubic v zářivkových svítidlech.
Instalace osvětlení patří do kódu 43.21 a ustálil se názor, že opravy tam spadají též. Tudíž, pokud vyměňuji trubici, opravuji vlastně osvětlení a mohu toto fakturovat v RPDP, neboť zářivkové svítidlo je nedílnou součástí stavby.
Po pročtení vašich názorů a čím víc nad tím přemýšlím, začínám se přiklánět k fakturaci v RPDP,i když původně jsem chtěla fakturovat s DPH (jako výměnu žárovky - CZ CPA 81 Kombinované pomocné služby. Ale naše živnostenské oprávnění zní na Montáž,opravy,revize a zkoušky el.zařízení .
Re: Siak
Myslím, že můj názor je, že do faktury napíšu "oprava elektroinstalace", neboli správně pojmenuji (jak napovídá p. helas) a dám v PDP. Myslím, že čím přesněji rozepisuji práci, tím více dávám kontrole možnost se v tom šťourat. Poslední poznámka byla jen nostalgické vzpomínání (omluva za případné klamání).
Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.