Vlákno názorů k dotazu Skonto-EU od TR - Re: Skonto-EU Toto jsem s několika odborníky na DPH....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 3. 2012 17:08

TR (neregistrovaný)

Re: Skonto-EU
    Toto jsem s několika odborníky na DPH. 3 jsou pro variantu, kdy se DPH přizná z částky 97 %, neboť český zákon o DPH i směrnice hovoří o tom, že sleva poskytnutá před uskutečněním plnění se odečte od základu daně (respektive se o ní základ daně sníží). To že dodavatel chybně vystavil fakturu nic nemění (většinou se jedná o Němce, Francouze).
    1 názor je pro variantu, kdy se přizná DPH z celé částky 100 % a následně se účtuje skonto s DPH.
    Dále jsem se ptal, co mi správce daně může udělat, když mi jednu z variant zpochybní a autor odpovědi se přiklání k názoru, že nic - pokud mám plný nárok na odpočet (nula od nuly pojde).
    Nikdo Vám ale neřekne, jak to udělat na 100 % správně. Dobré je, že nehrozí doměrek.

• 14. 3. 2012 17:26

TR (neregistrovaný)

Já teď účtuji částku sníženou o skonto - tedy skonto není viděť. Pokud to budete účtovat Vámi uvedeným způsobem, tak je výsledek stejný. Správce daně by neměl mít problém ani s jednou variantou - takovou odpověď jsem obdržel, nicméně nikdo to nechce říct na 100 %. Všude se vyskytují slovíčka pravděpodobně.
    Pokud máte plný nárok na odpočet, tak by to mělo být OK. Víc Vám bohužel neřeknu. Spíše mě vždy udivuji, že stát nedokáže říci jasná pravidla.

• 15. 3. 2012 7:50

M. (neregistrovaný)

Napíšu vám,jak skonto účtuji,ale přiznám, že daň.poradce se mi směje,dodavatel z EU mi nikdy ODD nevystaví, nepochopil by co po něm chci:
    PF z EU 501/321 100,-
    skonto likvidací int.doklad:321/501 3,- snížím PF pro platbu
    skonto do základu DPH: 349/349 částka snížená o DPH 2,5
    int.dokl.na samovyměř.:349/349 odpočet 2,5
    343/349 odpočet 0,5
    349/349 přiznání 2,5
    349/343 přiznání 0,5
    Snad jsem srozumitelná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).