Re: Obědy a DPH ´prosímm nemůžu to pocho
DPH se odvádí z platby od zaměstnance, Váš příklad s 5 kč je správně
Takto by jste měla účtovat dle Vaší směrnice
527/321 27,50
343/321 10
335/321 18,75
52(8) ned./321 3,75
Inetrním dokladem odvod DPH
Základ pokud SW neumí dostat do DPH jinak
395/395 18,75
335/343 3,75
Dobrý den, tak to Vám moc děkuji. Měla jsem to přesně¨, jak mi potvrzujete vy. Nechala jsem si radit od daňařky a ta mi oznámila, že tím vlastně okrádám o DPH, když není na výstupu celé z 45%, když si uplatním na vstupu celé. Svou logiku by to mělo, aleee
mockrát děkuji! :-) Bezvadný
Dobrý den, asi Vám v tom udělám zmatek, ale uplatňuji DPH pouze z toho, co dávám do daň. nákladů + z toho, co mi zaplatí zaměstnanci.
Tzn., že DPH (343/321) by mělo být 20% z 46,25 (27,5+18,75),tj. 9,25
Zbytek zaúčtovat jako nedaňový náklad (4,50)
Vyjde Vám to taky a nebudete "okrádat" stát o neoprávněně uplatněné DPH.
Proč neoprávněně ? Nárok na odpočet je plnný, pokud by zam. neplatili ani korunu, tak by se neodvádělo vůbec. Kde jste přišla na to, že DPH lze uplatnit jen z daňových nakladů?
Klasický přiklad jsou třeba propagační předměty. Nakoupím deštníky pro propagaci do 500kč. Pokud na nich nebude " logo", tak se jedná o ned. náklad, DPH si však uplatnit smím.
§ 72 odst. 4 zákona o DPH
V článku, který uvádíte níže, je "občerstvení" na straně zatele bráno jako náklady na reprezentaci, proto nemožnost odpočtu DPH u částky, která je nad 55% možnosti uplatnění u zatele a kterou zároveň neobdržím od zance.
Jenže ten článek je skutečně o občerstvení, nikoli zajištění stravování.
http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d16841v19755-zamestnanecke-benefity-a-dph/
http://www.i-poradce.cz/SubPages/OtvorDokument/Clanok.aspx?idclanok=73405&zor=1
No jo, ja Vás nenutím jen zkusím, naposled. Proč uplatňujete odpočet, když považujete plnění za §72/4 ? Máte vůbec nárokna odpočet?
Co Vaše povinnost odvést z úplaty? §36/1
Co v případě nákupu z 14%, povinnost odvodu je totiž 20% ?
http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d23651v32008-zavodni-stravovani-a-dph/
Na základě 72/4 neuplatňuji odpočet pouze z části, která je nad 55% od zatele a kterou nedostanu ani od zance. Obědy nakupujeme se 14% a samozřejmě z částky, kterou hradí zanci, odvádím 20%. Šlo mi pouze o ten "kousek", který mi neuhradí zanci do zbylých 45% z ceny oběda a který si už zatel nemůže dát do daňových nákladů.
Nevím, jestli teď už nemluvíme každá o něčem jiném.... O odvodu z ceny obvyklé u zanců a poprasku, který to zbůsobilo, vím. DPH odvádím dle zákona, jen si nárokuji méně než bych podle Vás měla zákonnou možnost. Raději to ukončíme a budeme dělat něco užitečnějšího :-)
Přeji Vám krásný sluníčkový víkend :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.