Re: dodatečné přiznání - pohledávky
DE jsem vedla do roku 2009 a v roce 2010 jsem přešla na % z příjmu. Z roku 2009 jsem neměla žádné pohledávky, závazky ani zásoby takže bez dod.přizn. Ale za rok 2010 mi vznikly pohl. (neuhrazené fa z r. 2010) o kterých jsem si myslela, že je zdaním až za rok 2011, když budou v roce 2011 uhrazeny, tak je to v DE. Ale dočetla jsem se, že když podávám daň.přiznání % z příjmů, tak neuhrazené fa napíši do tabulky E a tak přičtu do ZD a zdaním hned., ne po úhradě. Akorát je mi divné, že bych zdanila celou částku 127 000,- a ne jen 20%. Když používám odpoč.80%. Tak já už fakt nevím jak to je. Vysvětlete mi to prosím.
Re: dodatečné přiznání - pohledávky
Dodaňují se pohledávky k 31. 12. předchozího roku, ve Vašem případě k 31.12.2009. (protože jste si už na ně v přiznání za rok 2009 uplatnila výdaje ve skutečné výši). Pokud jste k 31. 12. 2009 neevidovala žádné pohledávky, máte to dobře.
viz "Při změně způsobu uplatňování výdajů se postupuje podle § 23 odst. 8 zákona o daních z příjmů, upravuje se základ daně o pohledávky, závazky a zásoby vykázané k 31.12. předchozího zdaňovacího období. Zjednodušeně by se dalo říct, že pohledávky a zásoby základ daně zvyšují, závazky naopak snižují. Základ daně neovlivní nespotřebovaný materiál a drobný hmotný majetek s pořizovací cenou do 40 tisíc Kč, uvedený do užívání na konci předchozího zdaňovacího období. Jestliže dojde k následné úhradě pohledávek, nebudou již tyto „dodaněné“ příjmy zahrnuty do příjmů zdanitelných v dalším zdaňovacím období."
>>>>Nějak nechápu proč byste měla přičítat nezplacené fav
>>>>do r.2010. V DE zdaňujete jen zaplacené.
>>>DE jsem vedla do roku 2009 a v roce 2010 jsem přešla
>>>na % z příjmu. Z roku 2009 jsem neměla žádné
>>>pohledávky, závazky ani zásoby takže bez dod.přizn.
>>>Ale za rok
>>>2010 mi vznikly pohl. (neuhrazené fa z r. 2010) o
>>>kterých jsem si myslela, že je zdaním až za rok 2011,
>>>když
>>>budou v roce 2011 uhrazeny, tak je to v DE. Ale
>>>dočetla jsem se, že když podávám daň.přiznání % z
>>>příjmů,
>>>tak neuhrazené fa napíši do tabulky E a tak přičtu do
>>>ZD
>>>a zdaním hned., ne po úhradě. Akorát je mi divné, že
>>>bych zdanila celou částku 127 000,- a ne jen 20%.
>>>Když
>>>používám odpoč.80%. Tak já už fakt nevím jak to je.
>>>Vysvětlete mi to prosím.
>>Anonym vám odpověděl. Do přiznání dáváte pouze
>>uhrazené faktury.
>Mnohokrát děkuji, znamená to, že mám přiznání za rok
>2010 správně. Strašně se mi ulevilo, ještě jednou
>děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.