Re: §42 nebo §43
Nedalo by se to "napasovat" na §42, odst. 1,b - plátce ZD a D při snížení, popř. zvýšení základu daně, ke kterému dojde po dni uskutečnění zd.plnění?
V materiálech ze školení k DPH je uvedeno, že §43 se "nevztahuje na případy,kdy došlo pouze k chybnému uvedení údajů o rozsahu či ceně uskutečněného plnění oproti skutečnosti..."
Kdo Vám přednášel? - toto jsem neslyšela na žádném školení.
Ptala jste se co je správně. §42/1/b nelze využít, protože k datu DZP byl základ daně 100, vy jste jen omylem uvedla 120. Nedochází ke snížení, či zvýšení pouze k uvedení správného základu.
Pokud se však domluvíte na slevě..
>>>>lednová faktura byla vystavena nedopatřením na vyšší
>>>>částku (vyšší základ daně). Odběratel ji rovněž
>>>>omylem
>>>>zaplatil... Vystavím opravný daňový doklad podle §42
>>>>nebo §43?
>>>Správně §43, problém však máte oba, tudíž se možná
>>>domluvíte na slevě. Pak by to byl §42
>>Nedalo by se to "napasovat" na §42, odst. 1,b -
>>plátce opraví
>>ZD a D při snížení, popř. zvýšení základu daně, ke
>>kterému dojde po dni uskutečnění zd.plnění?
>>V materiálech ze školení k DPH je uvedeno, že §43 se
>>"nevztahuje na případy,kdy došlo pouze k chybnému
>>uvedení údajů o rozsahu či ceně uskutečněného plnění
>>oproti
>>skutečnosti..."
>>
>Kdo Vám přednášel? - toto jsem neslyšela na žádném
>školení.
Podklady ze školení jsem si znovu prolistovala, je to tam,.. takže jestli je to uvedeno chybně...
>Ptala jste se co je správně. §42/1/b nelze využít,
>protože k datu DZP byl základ daně 100, vy jste jen
>omylem uvedla 120. Nedochází ke snížení, či zvýšení pouze k
>uvedení správného základu.
>Pokud se však domluvíte na slevě..
Budeme muset...
V Brně na přednáškách "chybná fakturace - §43"
Komentují, že bohužel MF uvedlo jen jeden příklad ve svém výkladu - proto se mnoho lidí domnívá, že § 43 se uplatní jen při špatné sazbě daně.
http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/DANE_DPH_01042011_Oprava_zakladu_dane_a_vyse_dane_v_jinych_pripadech_prgf_42-43_verze01-03052011.pdf
není tam ani nikde jinde zmínka o tom, že odběratel nedopatřením vyfakturuje vyšší cenu než je uvedeno ve smlouvě. Nejde ani o matematickou chybu, ani chybné uvedení sazby daně ani předmětu plnění.. Pouze omylem fakturoval vyšší cenu než je domluveno v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů...Proto mi nepřipadá vhodné použít §43.
Bohužel jak je vidět, každý lektor si to vykládá po svém, vzhledem k tomu, že nic bližšího nikde z ministerstva uvedeno není... tak nezbývá než to risknout...
Díky moc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.