Re: oblek
Protože společník firmy je někdo jiný než SRO. Jde o dva různé právní subjekty a tak je na to potřeba nahlížet, přestože mnozí "majitelé" SRO uvažují ve smyslu "firma jsem já". Jenže takto uvažovat mohli do té doby, dokud byli OSVČ, tam tomu skutečně tak bylo. U SRO to už tak nejde - jeden subjekt (SRO) koupil někomu jinému (panu Novákovi (oblek) - a pak Novák by se měl s SRO-čkem vyrovnat :-)
PS: Mezi námi, berňák Vás nebude popotahovat ani za účtování do nedaňových nákladů, protože pro FÚ je důležitá pouze správná dań a tu nezkreslíte. Z hlediska správnosti účetnictví to "nedaňové" účtování není OK a např. auditor by Vám to nejspíš vytknul.
Děkuji za vyčerpávající vysvětlení, a zní to nadmíruj logicky. Takhle jsem nad tím nepřemýšlela. Naši společníci a zároveň zaměstnanci si nakupují spoustu "věcí" které nemůže uznat daňově. Když jsem jim to účtovala do "nedaňových " nákladů tak jsem vlastně "zkreslila" výsledek :-)
Jenže to já nevím, co souvisí s firmou a co už ne. Výdaje související s firmou jistě dát do nákladů, byť někdy nedaňových (např. pohoštění obchodních partnerů). Ale např. počítač pro synka jednatele by měl být účtován jako pohledávka za jednatelem a bez odečtu dph (no já vím, to je pustá teorie a v praxi se všechno, co souvisí s PC, nacpe do nákladů firmy :-))
U jednoho našeho klienta probíhá už 2 měsíce audit a to, co nám paní auditorka "předvádí", je naprosto šílené. Vytýká důležitě kdejakou maličkost a u všeho se tváří, jak ta firma strašně zkresluje účetnictví atd. - a přitom jsou to většinou taky nákupy jediného jednatele. Nebýt téhle paní auditorky, asi bych to tak kategoricky nenapsala, ale to, co poslední měsíce zažívám, je horší než všechny kontroly z berňáku dohromady, a že jsem jich už zažila! Nikomu bych to nepřála.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.