Re: dohoda o pracovní činnosti a odměna
Jo o hranici 2500,- vím (tu nepřekročí v žádném měsíci), ale spíše se mi jednalo o ten dovětek "dle skutečně odpracovaných hodin". Slyšela jsem totiž, že pokud to takhle nebo podobně není vymezeno, provádí se bez ohledu na hranici 2500,-Kč odvody. Chtěla jsem ať mi to někdo potvrdí či vyvrátí.
Tak napište, kolik mu stanovujete hodinovou sazbu a uveďte, že bude pracovat podle potřeb organizace, maximálně 20 hodin týdně. To slovo maximálně je tam důležité, protože to znamená, že může a nemusí tolik odpracovat. V tom případě není sjednaná pevná měsíční výše odměny a tudíž se jedná o zaměstnání malého rozsahu.
Odvodu z každé koruny podléhá zaměstnání, které NENÍ malého rozsahu, čili ve smlouvě (v dohodě) má stanovenou částku 2.500 a vyšší, a i když si každý měsíc vydělá méně, odvádí se z toho.
ZMR je takové, kdy je stanovena nižší měsíční odměna než 2.500 nebo není stanovena vůbec (v praxi často např. "práce dle potřeb zam-tele" nebo "...nepřekročí polovinu stanovené týdenní pracovní doby...") i při Kč na hodinu. Není-li jasně určeno, kolik hodin má zam-nec odpracovat, je to ZMR, i kdyby měl na hodinu 500,-
Takto jak to píšete, tak to není zaměstnání malého rozsahu, protože říkáte, že odpracuje těch 20 hodin ale nikdy více. On jich ani na DPČ více odpracovat nesmí. To znamená, že při stanovené hodinové sazbě a počtu 20 hodintýdně se dopočítáte částky, která dosáhne 2 500,- Kč. Byla jsem na to upozorněna pracovnicí OSVČ. Ale když ponecháte ve smlouvě pouze že bude pracovat podle potřeb organizace maximálně do 20 hodin týdně, tak je to v pořádku. Je to hrozné, je to pouze slovíčkaření, ale na tom jsou přece postaveny téměř všechny naše zákony, aby se daly vykládat vždy tak, jak se to komu hodí.
>>>>>>Chtěla jsem se zeptat jak určit odměnu v DPČ, aby to
>>>>>>nepodléhalo odvodům soc. a zdr.poj. Máme to takto: Za
>>>>>>vykonanou práci odpovídající sjednaným podmínkám bude
>>>>>>zaměstnanci poskytnuta odměna ve výši .... Kč/hod.
>>>>>>dle
>>>>>>skutečně odpracovaných hodin. Může to takhle být?
>>>>>>Odvodu z každé koruny podléhá zaměstnání, které NENÍ
>>>malého rozsahu, čili ve smlouvě (v dohodě) má
>>>stanovenou částku 2.500 a vyšší, a i když si každý
>>>měsíc vydělá
>>>méně, odvádí se z toho.
>>>ZMR je takové, kdy je stanovena nižší měsíční odměna
>>>než 2.500 nebo není stanovena vůbec (v praxi často
>>>např. "práce dle potřeb zam-tele" nebo "...nepřekročí
>>>polovinu stanovené týdenní pracovní doby...") i při
>>>Kč
>>>na
>>>hodinu. Není-li jasně určeno, kolik hodin má zam-nec
>>>odpracovat, je to ZMR, i kdyby měl na hodinu 500,-
>>
>>Tak abych měla jasno: když máme napsánu hod.sazbu a
>>určeno, že prac.doba nepřekročí 20 hod. týdně, je to
>>tak
>>v pořádku a odvody tak neproběhnou, protože není
>>stanovený přesný počet hodin?
>Takto jak to píšete, tak to není zaměstnání malého
>rozsahu, protože říkáte, že odpracuje těch 20 hodin ale
>nikdy více. On jich ani na DPČ více odpracovat nesmí.
>To znamená, že při stanovené hodinové sazbě a počtu 20
>hodintýdně se dopočítáte částky, která dosáhne 2 500,-
>Kč. Byla jsem na to upozorněna pracovnicí OSVČ. Ale
>když ponecháte ve smlouvě pouze že bude pracovat podle
>potřeb organizace maximálně do 20 hodin týdně, tak je
>to v pořádku. Je to hrozné, je to pouze slovíčkaření,
>ale na tom jsou přece postaveny téměř všechny naše
>zákony, aby se daly vykládat vždy tak, jak se to komu
>hodí.
Uvedla jsem to nepřesně: máme napsáno max. do 20 hod.týdně, ale ne už to, že dle potřeb organizace. Ale to je každopádně asi taky špatně, že? Já jsem byla pro DPP, protože jsem právě z toho slovíčkaření měla strach, ale šéf to nevím proč nechtěl. A nebyl důvod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.