Vlákno názorů k dotazu Jak zjistit,zda zaměstnavatel odvádí SP od v - Re: Jak zjistit,zda zaměstnavatel odvádí OSSZ Vám nesdělí, zda...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 3. 2012 21:56

v (neregistrovaný)

Re: Jak zjistit,zda zaměstnavatel odvádí
    OSSZ Vám nesdělí, zda za Vás zaměstnavatel odvádí pojistné, protože podle zákona ani nemůže. Jste pouze poplatník a nikoliv plátce. Pro Vás je důležité, zda Vás zaměstnavatel k pojištění přihlásil. Na tuto informaci samozřejmě právo máte. Telefonicky Vám tuto informaci ale nesdělí, protože po telefonu nelze jednoznačně identifikovat volajícího. Doporučuji se osobně dostavit na jakékoliv pracoviště OSSZ

• 26. 3. 2012 7:29

xy5

já bych Vám doporučila, abyste si zažádala o informativní osobní list důchodového pojištění na ČSSZ v Pze (informace např.: www.cssz.cz - sekce důchodové pojištění)
    pro Vás je důležité, že zam-tel správně vyplňuje a odesílá ELDP
    a také se můžete informovat na pobočce "své" zdrav. pojišťovny, zda jste tam od zam-tele přihlášen
    to, zda zam-tel platí nebo neplatí, Vás nemusí, jako zam-tele zajímat, neboť nic na ZP nedlužíte a na sociálce je Vám tato doba započítávána na důchod (tedy, pokud Vás řádně všude přihlásil)

• 26. 3. 2012 7:31

xy5

omlouvám se, správně má být: .... to, zda zam-tel platí nebo neplatí, Vás nemusí jako zam-ce zajímat, neboť.....

• 26. 3. 2012 7:54

mmm (neregistrovaný)

Je důležité, abyste měla a uschovala si kopii ELDP( Evidenční list důchodového pojištění), který musí firma každoročně k 31.12. a při ukončení prac.poměru během roku vystavit a s Vaším podpisem odevzdat OSSZ. Tato kopie musí obsahovat podpis a razítko za firmu a podpis a razítko za OSSZ, že byl odevzdán. Na ELDP je uveden roční souhrn Vašich příjmů,kakže máte možno si jej odsouhlasit podle výplatních pásek, které si můžete rovněž uschovat. Takto potvrzená kopie ELDP je i dokladem o tom, že firma za Vás měla platit i ZP.
    Jestli firma pojištovnám platí Vás nemusí zajímat.

• 6. 7. 2018 9:03

PepaZDepa (neregistrovaný)

Zjistit se to dá po telefonu, po autorizaci pomoci mého rodného čísla a adresy trvalého bydliště a mého jména. Jen s ohledem na nespolehlivost a můj dotaz, jsem byl ihned ten první měsíc zaměstnání mým novým zaměstnavatelem vyhozen. Že prý to vzal okamžitě osobně a iritovalo ho to. Veškeré doklady dostal o půlku měsíce dříve, než jsem měl nastupovat, a pořád sliboval termíny naší schůzku kvůli podpisu smlouvy a podobně, a když jsem se zeptal jeho účetní, tak se najednou objevil v kanceláři u zákazníka, kam mne prodal, a byl z toho naštvaný. Možná asi lepší, od takové společnosti vedené takovým křivákem pryč.

Mne ještě označoval výrazem "troublemakerem" s tím, že takového člověka si nikam nasazovat nebude. Nějak pořád nechápu, proč mne tedy nevyhodil dříve, když mi dal výpověď až na konci měsíce, když jsem si na ČSSZ kontroloval zda tam za mne odvádí sociální pojištění ihned na začátku pracovního poměru...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).