Re: pokr. dovolená 2012 - mzdovky prosím
Sice to tu někdo včera psal, ale v Zákoníku práce to nevidím.
"§ 218
(2) Nemůže-li být dovolená vyčerpána podle odstavce 1, je zaměstnavatel povinen určit ji zaměstnanci tak, aby byla vyčerpána nejpozději do konce následujícího kalendářního roku, není-li v odstavci 4 stanoveno jinak.
(4) Nemůže-li být dovolená vyčerpána ani do konce následujícího kalendářního roku proto, že zaměstnanec byl uznán dočasně práce neschopným nebo z důvodu čerpání mateřské anebo rodičovské dovolené, je zaměstnavatel povinen určit dobu čerpání této dovolené po skončení těchto překážek v práci."
Z provozních důvodů je možné ve výjimečných případech převést do příštího roku, tak jako to bylo loni, ale v případě, že zaměstnanec nemůže vyčerpat do konce příštího roku z důvodu překážek na straně zaměstnance, nepropadne a vyčerpá se po skončení překážek.
Tak tomu rozumím já. Ovšem nebyla jsem na žádném školení, :-), takže tomu třeba rozumím špatně.
Re: pokr. dovolená 2012 - mzdovky prosím
Takže v podstatě nepropadne NIKDY - to jsem v ZP nenašla, tudíž předpokládám, že nepropadne.
A zaměstnavatel JE POVINNEN dovolenou nařídit, takže musím říct šéfovi, že by měl čerpat a převést do dalšího roku je možno, ale "stará" dovolená musí být vyčerpána do následujícího roku? Za předpokladu, že vše půjde hladce a na straně zaměstnance nebude nějáká překážka (např. zdravotní)..
Je možné to chápat takto?
P.S. dovolená z roku 2012 lze převést do roku 2013, ale pokud v roce 2013 nejsou na straně zaměstnance překážky, MUSÍ ji do konce roku 2013 vyčerpat. Souhlasí?
Promiňte, že se ptám takto hloupě, ale chci mít na 100% jasno a děkuji za odpovědi
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.