Re: DPH 1Q/2012
>>>>>>>Dobrý den, chci se zeptat, zda můžu do DPH za 1Q/2012
>>>>>>>dát i účty za rok 2011 (od10do12/2011) jedná se
>>>>>>>hotovostní platby... docela za vysoké částky. Bohužel
>>>>>>>jsem
>>>>>>>složku s účty za rok 2011 nemohla najít podařilo se
>>>>>>>mě
>>>>>>>to včera.
>>>>>>>Jedná se o účty - kávovár,
>>>>>>>počítač,ručníky,stolik,skřínky,věšák,
>>>>>>>homždinky,broušení skla,různé nákupy v
>>>>>>>Baumaxu,obi,bauhaus, doménu jak jsem
>>>>>>>platila,právnické
>>>>>>>služby, atd...
>>>>>>>Dávala jsem dohromady prostory které vlastním pro
>>>>>>>podnikání.
>>>>>>>Přiznání za rok 2011 DPFO je jiz na finančáku.
>>>>>>>Můžu si uplatnit tedy DPH a náklad vlastne dat jako
>>>>>>>nedanovy výdej?
>>>>>>>Dekuji moc za odpoved
>>>>>>
>>>>>>z nedaňových výdajů nelze uplatnit DPH....
>>>>>
>>>aha takze kdyz vedu danovou evidenci je to muj vydaj,
>>>a paragony a faktury zaplacene v roce 2011 nemuzu
>>>tedy
>>>zahrnout do DPHčka 2012? nebo muzu ?
>>
>>paragony a faktury zaplacené 2011 jsou pro Vás v roce
>>2012 nedaňovým výdajem, u kterého nelze nárokovat
>>DPH,
>>takže bohužel nemůžete zahrnout do DPH...
>
>takže zustava pouze jedna varianta. Podat opravne
>dphčko za 4q/2011 a DPFO za rok 2011 ?
>
Já si vůbec nemyslím, že není možné uplatnit jen DPH. Sice kávovar bych si zrovna nenárokovala, ale třeba počítač určitě. Nárok na odpočet na to je a jestli to uplatním jako daňový výdaj je něco jiného. Přece také můžete uplatňovat výdaje procentem a být plátce DPH. Jen to musíte mít zahrnuté v záznamní povinnosti. Kdysi jsem takto uplatňovala dva roky starou fakturu jen pro DPH a FÚ proti tomu nic neměl. Pokud se jedná o vyšší částky, máte ale ještě zítra nebo vlastně už dnes možnost podat ještě opravné přiznání pro DPFO. DPH můžete nárokovat až tři roky zpětně (pokud nekrátíte koeficientem), takže tam bych opravu určitě nedělala.
Prosím ostatní o opravu pokud se mýlím.
ANO, nárok na odpočet máte 3 roky
takže v daňové evidenci dáte základ jako nedaňový výdaj /nevstoupí Vám do výdajů pro DPFO v roce 2012 protože patří do 2011/ ale s odpočtem DPH to že je to nedaňové v tomto případě nesouvisí
jasně - pokud by se to týkalo výdajů které by byly i v roce 2011 nedaňové /např. repre či podobné/tak by nebyl nárok na odpočet ani v roce 2012 - a to asi myslela ta jedna paní, která psala, že když je nedaňový výdaj že není nárok
tak toto jsem neměla na mysli, pokud paní dá letos výdaje, které zaplatila v roce 2011 jako nedaňové (jelikož je to platba roku 2011), není bohužel nárok na DPH (u nedaňových výdajů to nelze)... sama jsem toto nedávno řešila s poradcem, když jsem chtěla snížit výdaje u OSVČ, kvůli úvěru, tak mi bylo sděleno, že pokud jsem z nich uplatnila DPH, tak je nemohu už zahrnout jako nedaňové - tam nárok na DPH není.... proto to sem píšu
tak máme každá jiný názor, ale jak se výše píše - u repre (což je nedaňový výdaj) nelze nárokovat DPH a toto je také nedaňový výdaj, ale z tohoto jako lze? Takže rozlišujete nedaňavý výdaj na více typů? Jednou je to nedaňový výdaj (ať už repre nebo výdaj roku 2011) a z toho to bohužel nejde. Ano, DPH si můžete nárokovat 3 roky, ale ne z nedaňových výdajů - napište mi, podle kterého § si lze nárokovat u nedaňových výdajů...
a z kterého paragrafu čerpáte to, že z nedaňových výdajů nelze uplatnit DPH? Vždyť to ani nemusí projít DE. Daňová evidence je evidenci "daňových příjmů a výdajů", takže ty nedaňové výdaje tam vůbec dávat nemusím. Hlavně, že to bude v záznamní povinnosti a bude to mít ostatní náležitosti nutné pro odpočet. Já můžu jako plátce DPH uplatňovat i výdaje paušálem a můžu si DPH nárokovat.
samozřejmě, protože to si uplatňujete u výdajů k dosažení, zajištění a udržení příjmů, nikoliv však u nedaňového výdaje, ale konejte jak uznáte za vhodné - já mám prověřeno u daňového poradce a znám i případ, kdy u OSVČ účetní uplatňovala DPH z nedaňových výdajů a při kontrole to FÚ samozřejmě neuznal a lítaly penále a doměrky....
ja nechci uplatnovat DPH z nedanovych dokladu... pouze chci uplatnit DPH z danovych dokladu od platcu DPH protoze jsem take platce dph. Jednalo se mi pouze o to zda muzu uplatnit DPH z roku 2011 v roce 2012.
A vydaj si nedavat jako danove uznatelny v roce 2012 - ale dat ho do rezimu neuplatnovaneho nedanoveho dokladu nesnizovat si tim prijmy...
proto jsem se ptala zda paragony+faktury jiz zaplacene v roce 2011 muzu zahrnout do zaznamni povinnosti za 1Q/2012.
dekuji,
1. tak zahrnutou paragony i faktury do priznani DPH za 1Q/2012
odečíst si DPHčko - mužu ?
2. zaklad dane dat nedanovy vydaj roku 2012?
3. nemusim podavat dodatocne priznani roku 2012 dph ani dpfo?
4. vedeme danovou evidenci.
dekuji moc vsem moc mi pomuzete, nasla jsem paragony a faktury kde by nam hodne vraceli penize a nerady bychom o to prisli dekuji
Podle mě v zásadě tu problém je, protože i v daňové evidenci by se měly evidovat jak daňové, tak nedaňové náklady. Pokud jsou výdaje v daňové evidenci rozlišeny jako výdaje neovlivňující základ daně, pak může nastat problém s dokazováním, jakto že byly použity pro uskutečnění ekon. činnosti a proč byly tedy nesprávně zařazeny. Zaevidovala bych to správně jako daňový, dodatečné přiznání na sníženou daňovou povinnost není nutno podávat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.