Re: přefakturace a DPH
Moc děkuji, jste zlatá! Už jsem myslela, že to mám špatně. Ať pročítám starší diskuze sebedýl, nic jsem k tomuto tématu nenašla, tak jsem se bála, abych to nevystavila špatně. Takže pokud je to vystaveno v jedné faktuře, jen rozepíšu pronájem + DPH a pojistné a silniční daň osvobozené. Vypisuje se to do nějakého řádku přiznání k DPH?
Nevím jestli se něco nezměnilo, ale platilo, že silniční daň nelze přefakturovat. Tu hradí držitel vozidla zapsaný v TP. Pokud ji přefakturujete (bez DPH), pak podnájemce si tuto daň nemůže uplatnit daňově. Pokud podnajímáte, pak SD měla být zohledněna v částce za podnájem.
Jedná se o nájemní smlouvu s následným odkupem. My toto vozidlo i nadále splácíme. Jedná se o splátky. Ne leasing. Takže v případě, že vystavím fakturu a budu uvádět silniční daň a pojistné bez daně, je to špatně. Musela bych zohledňovat celkovou částku jako nájemní a tím pádem z celého odvádět DPH, chápu to správně? My to tak ale měli i uvedené ve smlouvě a to daňový poradce i právník schválil... Tak teď jsem z toho opravdu jelen. Ráno mám předat fakturu a vůbec nevím co a jak :-(
Pro řešení tzv. přefakturace lze použít § 36 odstavec 11. Ten stanoví postup pro případy, kdy plátce zaplatil částku za plnění pro jinou osobu. Do základu daně se pak nezahrnují částky, které plátce DPH obdržel od jiné osoby na úhradu částky jménem této jiné osoby.
Musíte posoudit zda jste platili za jinou osobu (asi ne), nebo je to cena za pronájem (kalkulace - silniční daň, pojistka, opotřebování...), tudíž s DPH.
No vy to fakturovat sice takto můžete, ale ten nájmce si to nemůže uplatnit jako daňově účinné. Proto by toto věci měli být zahrnuty do nájmu za vozidlo, aby si je nájemce mohl dát do uznatelných nákladů.
dle § 25 odst. 1 písm. r) zákona o DP
Za výdaje (náklady) vynaložené k dosažení, zajištění a udržení příjmů pro daňové účely nelze uznat zejména
r) daně zaplacené za jiného poplatníka s výjimkou uvedenou v § 24 odst. 2 písm. ch) a u),
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.