Re: Děkuji Eva M.
>>Dávám výdajové doklady do pokladny s datumem dnem
>>vystavení dokladu i když mi zaměstnanec donese doklad
>>třeba za dva dny. Může mi FÚ napadnout, že mám datum
>>stejný na dokladu s vyplacením z pokladny? Jsme plátci
>>DPH
>>a vedeme daňovou evidenci. Děkuji všem za názor.
>
>U DE to nevadí, neboť na vedení DE jsou mnohem
>volnější pravidla než na bývalé jednoduché účetnictví. Pozor
>bych si dávala jen na přelomu roku, kdy je důležité,
>abyste měla doklad ve správném zdaňovacím období.
Re: Pokladna a datum výdajového dokladu
dobrý den, mám pod vámi úplně stejný dotaz, jen mě není jasné, to správné zdaňovací období, když je doklad z roku 2011 - jde do roku 2011 , doufám že ani nevadí, když je doklad např. z 15.1.2011 bude mít pořadové číslo vysoké, protože bylo zaúčtováno až v prosinci, a když je doklad z roku 2012 tak jde do roku 2012, nebo to tak není? myslím tím doklady od neplatců, samozřejmě u plátců se stane, že den přijetí se láme z roku do roku. Prosím též o vysvětlení, jestli to myslím, a účtuji špatně.
DE je založena na příjmu a výdeji peněz, paragon vystavený v 2011 tedy nemůžete dát do pokladny 2012, protože se předpokládá, že jste jej zaplatili v hotovosti už v roce 2011. Jinak příliš nezáleží na datumu na dokladu a zaúčtování v pokladně, skutečně se může stát, že se najde paragon z ledna až v prosinci, to se nic neděje, ale ve správném roce to být musí.
Jestliže je paragon např. z 15.1. a uvedete ho v DE pod datem 15.1. nebo 17.1. tak je to jedno.Když Vám tento paragon přinese např. 24.4. a podnikatel je čtvrtletní plátce DPH, tak ho může uvést v DE nejpozději z datem přijetí 31.3., aby si mohl uplatnit nárok na DPH nejdříve v I.čtvtletí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.