Re: Daň ze závislé činnosti
Toto prohlášení se na FÚ nezasílá, to je založené ve firmě a na základě něho Vám firma uplatňuje daňovou slevu na poplatníka, případně na děti, invaliditu atd. Na zaměstnanci je, aby toto prohlášení včas, tj. do 30ti dnů od nástupu a pak každoročně do 15.2. podepsal, případně doložil požadované doklady (rodné listy dětí atd.), pokud ty slevy chce.
Děkuji. Ale účetní z firmy, u které jsem zaměstnaná, mi až nyní sdělila, že si musím podat daň. přiznání sama. U firmy jsem 3 roky, z toho posledních 8 měsíců jsem na prac. neschopence. Do dnes mi toto prohlášení nepředložila. Přitom každé předešlé roky mi prohlášení dala k podpisu.
Je to její povinnost? Co já můžu pro to udělat?
Děkuji.
Prohlášení poplatníka je něco jiného než daňové přiznání. Prohlášení se u zaměstnavatele podepisuje, když chcete slevu a po skončení roku se podepisuje, když chcete, aby Vám zaměstnavatel vypočítal zúčtování dně a případný přeplatek na daních vrátil (a zaměstnavatel si to pak vyrovná s FÚ). Ale podepisování prohlášení je starostí Vaší, ne toho zaměstnavatele (jeho účetní). Když nastupuje člověk do práce, tak mu to prohlášení předložím a upozorním, že může mít podepsané pouze u jednoho zaměstnavatele, nebo potom každoročně do 15.2. mu ho pošlu k opakování podpisu, ale když pak ten zaměstnanec např. leden až duben pracuje a má sraženou nějakou daň a např. od května marodí a nepřijde mi podpisem do 15.2. požádat o roční zúčtování a neozve se, tak ho přece nebudu nahánět a zasílat mu to domů, zvlášť když mám těch zaměstnanců na starosti hodně.
Takže pokud jste část roku nepracovala a měla jste v roce 2011 nějaké sražené daně a chcete je vrátit a nepožádala jste podpisem v prohlášení o zúčtování do 15.2.2012, podejte si přiznání na FÚ dle Vašeho bydliště. Výslednou vratku daně Vám vrátí FÚ. Datum 31.3. (letos 2.4.) platí pro ty, kdo mají povinnost podat přiznání (živnostníci atd.). Vy tu povinnost nemáte, takže přiznání můžete podat bez sankcí později. Pokud přiznání nepodáte tak nemusíte, ale daně nedostanete vrácené. O podpis v prohlášení se musíte zajímat sama.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.