Vlákno názorů k dotazu Oznámení dovolená od all - Re: Oznámení dovolená Musíte si především přečíst § 217,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 4. 2012 14:07

all (neregistrovaný)

Re: Oznámení dovolená
    Musíte si především přečíst § 217, odst. 1 - zaměstnanec neoznamuje že si bude brát dovolenou, ale zaměstnavatel mu dobu čerpání dovolené určuje podle písemného rozvrhu čerpání dovolených.

• 10. 4. 2012 14:15

kxx (neregistrovaný)

Ano, to jsem pochopil, ale pak jsem si přečetl § 218 a nějak jsem se zamotal.
    Odpověď je tedy že nemusí? Ptám se protože si dovolenou beru operativně ( já a můj nadřízený se vždy dohodneme, není problém) a pak zpětně musím nechat podepsat nedřízeného vypsanou dovolenku a dodat na osobní odd. Důvod mi byl oznámen: ,,Co kdyby přišel nějaký audit a vyžadoval to".

Děkuji

• 10. 4. 2012 14:28

all (neregistrovaný)

Správně máte mít ve firmě "plán dovolených", který je schválen zaměstnavatelem. Potom byste si měli vypsat tzv. žádanku o dovolenou, kterou opět podepíše zaměstnavatel (nebo váš přímý nadřízený), kterou přikládáte pro výpočet mzdy. Je to důležité proto, abyste měl doklad, že vám dovolená byla opravdu schválena. Myslela jsem, že se ptáte jako zaměstnavatel. Takže opravdu dovolenky - žádanky vypisovat a dokládat. Je dobře, že máte takové nadstandardní vztahy, ale nikdy nevíte co se může stát. U mého muže to taky takto fungovalo mnoho let, ale když se jim přestalo dařit, zaměstnavatel je chtěl propustit bez odstupného, tak také ústně dohodli čerpání dovolené (zaměstnanci zatím nic netušili) a když přišli do práce, čekaly je dopisy s upozorněním, že porušili, tehdy ještě , pracovní kázeň a nakonec, protože neměli žádný papír v ruce, že dovolená byla povolená, tak aby neměli "áčka", tak všichni podepsali skončení dohodou, bez odstupného. Takže, podepsanou dovolenku vřele doporučuju

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).