Re: Nedokončená výroba
Podle popisu mi přijde, že se nejedná o nedokončenou výrobu. Princip toho totiž je, že něco vyrábíte, vznikají náklady a vyfakturovat do výnosů může teprve po dodělání, které může být v dalších letech. Nějak si neumím představit, že máte příjem dřív - něco prodáváte - a pak teprve máte náklady - pracujete na tom.
Máme ve smlouvě, že se bude fakturovat dílčí plnění, né zálohy. Napadá mě, že bych ten příjem rozúčtovala na výnosy příštích období. Nebo že bych vytvořila do nákladů dohadnou položku pasivní.
Ještě se chci zeptat nedokončená výroba je v závěru vždy 0 Kč,-?
Pokud máte napsáno, že se bude fakturovat dílčí plnění, předpokládám, že dílo, které fakturujete, je dokončené, tudíž další náklady na vyfakturované dílo již nebude. Pak by nebyl důvod na dohadné položky.
Anebo varianta, že si vyfakturujete, aniž by bylo dílo hotovo? To mi přijde nepravděpodobné.
Nedokončená výroba na konci roku nemusí být nulová, po dokončení Vám nic na rozvahovém účtu nezbývá.
Jelikož píše, že z toho celkem bude mít 1 mil., tak si myslím, že nejde o nepoměr nákladů výnosů. Napadá mě, že smlouva je postavena tak, že jde o celkové dílo, kdy se fakturuje třeba měsíčně bez ohledu na práce (neumím si ale představit předávací protokoly). Tenhle rok se flákali, příští rok začnou makat:-).
Já si také myslím, že smlouva nebude úplně dobře napsaná. Že se nejedná o dílčí plnění, ale o zálohy, protože mě nenapadá o jakou výrobu by mohlo jít. Kde na začátku nemám náklady a na konci při stejné výrobě najednou ano. A ty předávací protokoly by mě také zajímaly.
To jste mohla zavolat i na nádraží, lepší je však auditor nebo daňový poradce. Samozdřejmě ža jim nevadí, že zdaníte něco o rok dříve.Až budou v roce 2015 kontrovat rok 2012, tak je "ztrátová zakázka" zcela jistě zajímat bude. Jenže pak už nepůjde podat dodatečné do roku 2011.
A řekla taky nějaký §, nebo jen že si myslí.
Zákon č. 563/1991 Sb.,
§ 3
(1) Účetní jednotky účtují podvojnými zápisy o skutečnostech, které jsou předmětem účetnictví, do období, s nímž tyto skutečnosti časově a věcně souvisí (dále jen "účetní období"); není-li možno tuto zásadu dodržet, mohou účtovat i v účetním období, v němž zjistily uvedené skutečnosti. V účetním období účetní jednotky účtují o uvedených skutečnostech v souladu s účetními metodami (§ 4 odst. 8); PRITOM o veškerých nákladech a výnosech účtují BEZ OHLEDU na okamžik jejich zaplacení nebo přijetí.
Zákon č. 586/1992 Sb.,
§ 23 Základ daně
(1) Základem daně je rozdíl, o který příjmy, s výjimkou příjmů, které nejsou předmětem daně, a příjmů osvobozených od daně, převyšují výdaje (náklady), a to při respektování jejich věcné a časové souvislosti v daném zdaňovacím období, upravený podle následujících odstavců.
A jak bych to teda měla zaúčtovat. Zjistit poměr výnosů k vykázaným nákladům a zbytek výnosů zaúčtovat na výnosy příštích období, účet 384. Nebo zaúčtovat nedokončenou výrobu ve výši Kč 1.000.000,- rozdíl mezi výnosy a náklady a zaúčtovat minusem na účty 121/611.
znovu odkaz
http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d2250v2993-dilci-fakturace-dle-smlouvy-o-dilo/
Skutečně záleží na smlouvě - co skutečně děláte, zde zaznělo jen že máte nějaké náklady a výnosy, ale o plnění nic. Došlo k plnění, nebo je to jen "záloha"?
Ono může být dobře i to co Vám tvrdili na FU, jen je třeba posoudit situaci celkově.
Partner bude účtovat o nedok. výrobě pouze v případě, že vámi dodaný JÚS bude součástí výrobní linky vytvořené vlastní činností. V tom případě bude pro něj dílčí plnění výsledkově neutrální.
Jinak bude účtovat do majetku - pokud JUS má pro vlastní potřebu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.