Re: Náhradní volno za státní svátek
>Dobrý den,
>
>prosím o radu v následující věci.
>Pracují v sepermarketu tzn. nepřetržitý provoz,
>pracuji na směny: odpolední, ranní, plat měsíční.
>
>Zaměstnavatel mně za práci ve svátek odmítnul dát
>náhradní volno. Pokud se nemýlím, tak za práci ve státní
>svátek mi náleží náhradní volno, pokud se dohodnu se
>zaměsntavatelem tak případně místo NV příplatek.. Je
>tomu tak?
>
Ano, za práci ve svátek náleží mzda a NV , pokud se do 3 měsíců neposkytne, vzniká nárok na příplatek ve výši prům. výdělku. Při čerpání volna by bylo volno placeno též prům. výdělkem. Máte-li měsíční mzdu, je mzda za svátek zahrnuta v měsíční mzdě, tedy nebudete ji mít zvlášť zaplacenou.
>Dále mne zajímá následující: v případě, připadne-li
>státní svátek na den kdy mám zrovna volno, dle
>harmnogramu směn, př. úterý 1. května, tak za tento svátek již
>nemám samozřejmě nárok na NV ale mám nárok na normálně
>placený svátek. Zaměstnavatel požaduje, abych takto,
>doma strávený svátek, nadpracovala.
Pokud jste neměla mít směnu v den svátku, nedostanete zvlᚍ nic , pokud byste měla mít směnu, která by odpadla kvůli svátku
(kdy se jinak nepracuje), náležela by za ušlý výdělek náhrada mzdy ve výši prům.výdělku. Ale vy máte měsíční mzdu, náhrada by se platila jen u hodinové mzdy.
Zaměstnavatel rozvrhuje pracovní směny, předem takže pokud jste o svátku neměla mít směnu, zůstala jste doma právem.
Velice Vám děkuji za odpověď.V mém případě se jedná o dvousměnný provoz, ostatí kolegové chodí třeba i na noční. Je možné, že neposkytnutí NV může bý nějak upraveno kolektivní smlouvou? Či jiným interním předpisem. V zákoníku práce jsem prostě nenašla nic o tom...
Ano, přednostně máte nárok na poskytnutí náhradního volna placeného průměrem místo příplatku za práci ve svátek. Tzn. že za měsíc, ve kterém jste pracovala ve svátek, dostanete svoji měsíční mzdu, nic víc (když si v tomto měsíci nebudete vybírat náhradní volno). A v měsíci, ve kterém si místo nějaké plánované směny vyberete náhradní volno, dostanete zkrácenou měsíční mzdu plus ty náhradní hodiny x hodinový průměr.
Pouze pokud se dohodnete, že místo náhradního volna chcete příplatek, dostanete měsíční mzdu + příplatek za práci ve svátek za tu sváteční směnu. Taky myslím, že musí být dohoda s Vámi.
Pokud nemáte na svátek plánovanou směnu, tak jste doma a náhrada za svátek nenáleží.
Děkuji Vám za reakci. Myslím si, že se jedná o nepřetržitý provoz. Ale na věci to snad nic nemění. Zaměstnavatel může u nepřetr. provozu nařídit práci ve státní svátek, ovšem NV mi za to dát musí. Myslím si, že v tom mají personalisté chybu. Ovšem ozvěte se v dnešní době....
Jedině ZP § 115. S tím provozem, nenapadlo mě, že jsou takoví
chudáci, že musí mít nepřetžitě otevřeno v suprmarketu, no to jsme už fakt jak v Americe.Až mi dojde v noci sůl, aspoň si ji můžu jít hned koupit. A nepište zas někdo, že někdo končí noční a může
si jít nakoupit.
>>
>>>> A ještě malá pozn.- nepřetržitý provoz nemáte. Máte
>>>>dvousměnný, pokud se pravidelně střídáte.
>>>
>>>Třeba pracuje v nepřetržitém, to, že mívá směny od
>>>rána nebo od odpoledne ještě neznamená, že pracuje
>>>jen
>>>ve
>>>dvousměnném provoze. Nepřetržitý znamená, že provoz
>>>jede 7 dní v týdnu 24 h, prostě bez zavíračky.
>>
>>Děkuji Vám za reakci. Myslím si, že se jedná o
>>nepřetržitý provoz. Ale na věci to snad nic nemění.
>>Zaměstnavatel může u nepřetr. provozu nařídit práci ve
>>státní
>>svátek, ovšem NV mi za to dát musí. Myslím si, že v
>>tom
>>mají personalisté chybu. Ovšem ozvěte se v dnešní
>>době....
>
>Jedině ZP § 115. S tím provozem, nenapadlo mě, že jsou
>takoví
>chudáci, že musí mít nepřetžitě otevřeno v
>suprmarketu, no to jsme už fakt jak v Americe.Až mi dojde v noci
>sůl, aspoň si ji můžu jít hned koupit. A nepište zas
>někdo, že někdo končí noční a může
>si jít nakoupit. Pardon, odpolední.
Ano, můžu si jít nakoupit po odpolední tak v 22 hod, ale už toho moc nekoupím :-) vše čerstvé až ráno...
§ 115 říká že ano, buď NV nebo příplatek. Pokud uvažuji úplně selským rozumem? Tak od čeho jsou st. svátky? aby se odpočívalom, ne? A já jakožto řadový zaměstnanec musím odpracovat svůj fond pracovní doby...
Tak selským rozumem bych řekla, že státní svátky jsou proto, aby se oslavila nějaká událost a pro tuto příležitost je zákonem dáno, že ačkoli by normálně v ten den člověk měl mít směnu, tak nemá jít do práce, ale ten den dostane zaplacený. Ale jsou provozy a v nich oddělení, které se v den svátku nemohou uzavřít (nemocnice, doprava atd.). A proto v těchto provozech musí lidi do práce, i když je svátek, jestliže mají na ten den naplánovanou směnu. No a některé supermarkety se rozhodly, že také budou mít nepřetržitý provoz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.