Re: §136 zákon o zaměstnanosti
Proč zaměstnavatel ? Nikde jsem se nedočetla, že by byl povinen vás poučit. Zaměstnavatel je povinen mít kopie na pracovištích. A kontrolovali jiného zaměstnavatele, a to že vy tam pracujete legálně, jste povinen doložit vy. Domnívám se, že pokutu zaplatíte i vy viź § 132 téhotž zákona
§ 132
(1) Zaměstnanci orgánů kontroly jsou oprávněni při kontrolní činnosti vyžadovat od fyzických osob, které se zdržují na pracovišti kontrolované osoby a vykonávají pro ni práci, osvědčení totožnosti, a nejde-li o manžela nebo dítě kontrolované fyzické osoby, i prokázání, že tuto práci vykonávají na základě pracovněprávního vztahu nebo na základě jiné smlouvy. U cizinců jsou dále oprávněni vyžadovat předložení povolení k zaměstnání, pokud zákon jeho vydání vyžaduje, a povolení k pobytu, zelenou kartu nebo modrou kartu, pokud ji zákon vyžaduje.
(2) Fyzické osoby jsou povinny osvědčit svou totožnost a prokázat další skutečnosti uvedené v odstavci 1.
(3) Za nesplnění povinnosti uvedené v odstavci 2 může kontrolní orgán uložit pořádkovou pokutu až do výše 10 000 Kč, a to i opakovaně, nejvýše však do částky 100 000 Kč.
Ale možná se mýlím
mě už ten náš stát vážně ser. omlouvám se, ale je to šílený, vy jste byl u zákazníka dělat servis, a tento zákazník měl zrovna kontrolu... PS s Vašim zam-tel by Vám stejnak v tomto případě nepomohla, ta totiž neřeší to, že jste byl u zákazníka a oni chtěli zkontrolovat na základě čeho tam provádíte práci - tj. servis...... tak přemýšlím, že jste měl mít u sebe snad kopii smlouvy, kterou má Váš zam-tel uzavřenou se zákazníkem? ... už mi to připadá vážně padlé na hlavu...
co jsme si zvolili, to máme, od toho se odvíjí kvalita zákonů a nové a nové povinnosti, ukládané občanům tohoto státu, ale! nic s tím nenaděláme, pokud se nenajde síla, která to změní, proto je naším společným zájmem hledat cesty, jak zákony dodržovat(ať jsou jakkoliv nesmyslné) a vyhýbat se tak problémům a postihům. A to je taky i smyslem tohoto fóra, hledat, radit, pomáhat(ale ne chránit, od toho jsou jiní, i když jich už moc nezbývá).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.