Re: prodloužení RP
Tak ještě jednou. Rodičovská dovolená vám skončí buď tak, jak jste o ni zaměstnavatele požádala (možná v těch dvou letech dítěte), nebo s ukončením pracovního poměru (pokud jste požádala až do 31.12.2012).
Rodičovský příspěvek budete brát tak, jak píšete, do dvou let dítěte.
Dobrý den řešila jsem podobný problém. Také jsem si zvolila dvouletou variantu rodičovské dovolené s tím, že pak mi na ní bude navazovat další. Nevyšlo to, a když jsem byla na sociálce s tím, že chci rodičovskou prodloužit, pani říkala, že z dvouleté to nejde a musím se po jejím skončení nahlásit na úřad práce.
Přečtěte si výše odpověď all.
Je třeba rozlišovat rodičovskou dovolenou (= volno od zaměstnavatele) a pobírání rodičovského příspěvku!!
Paní z dotazu může požádat o rodičovskou dovolenou max. do 31. 12. 2012, kdy jí skončí pracovní poměr. Zda v té době bude dostávat rodičovský příspěvek je věc jiná (ASI NEBUDE).
Paní si zřejmě přečetla, že je možné měnit délku pobírání rodičovského příspěvku (a samozřejmě i jeho výši), během jeho pobírání, což dřív nešlo. Jenomže ona začala podle pravidel platných do 1.1.2012, takže podle těchto pravidel je jí příspěvek vyplácen dál. Na začátku roku si mohla provést volbu nového systému, ale nevím, jestli na to nebyla nějaká lhůta.
http://socialnireforma.mpsv.cz/cs/4#1.2
Na úřadu práce se samozřejmě zaregistrovat může hned po skončení pracovního poměru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.