Re: úroky z úvěru
Úvěr nebyl použit na koupi pozemku..ten vlastnil manžel.
Na pozemku jsme začali stavěr rodinný dům a ten byl dostaven v roce 2011 a zkolaudován až v roce 2012.
Pročítala jsem zákon kde by se spíš hodil §15 odst. 3a
ale v odst. 4 může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, po jehož celou dobu poplatník předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) vlastnil a předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a), c) a e) užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů atd.
Jsem z toho jelen..už mi to hlava nebere. V půli roku jsme do katastru zapisovali rozestavěnou nemovitost, kde vlastníci jsme již oba. Teď váhám jestli můžu uplatnit nebo ne.
Re: úroky z úvěru
Můžete, v roce nabytí vlastnictví stačí, že vlastníte ke konci zdaň. období. S tím užíváním, samozřejmě, že dříve než po kolaudaci ho nemůžete užívat, ale neznamená, že to nemůžete uplatnit. Zrovna tak ten celý rok - je to kvůli tomu, že kdo např. dům prodá během roku, nesmí odpočet pak uplatnit vůbec .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.