Re: FP a dph?
Pokud se Vám jedná o to, že dodavatel uvede na fa chybnou DPH, pak je to tak, že pokud odvede méně (místo 20% odvede 14%), je to samozřejmě jeho problém, Vy si dle dokladu budete méně nárokovat, to FÚ nevadí. Ale pokud dodavatel uvede místo 14% 20% a Vy si těch 20% budete nárokovat, pak to bude problém Váš, protože Vy máte nárok pouze na DPH ve výši dle zákona.
pochopil jsem správně to zaokrouhlení?
dodavatel uvede 125,63 mě PC vypočte 125,65, já tedy použiji 125,63 a o 0,02 upravím základ?Nebo jste myslel/a jiný zaokroulovací rozdíl?
pak ještě může dojít k tomu, že celková částka na faktuře je zaokrouhlena např. základ 2825,6, dph 765,12 celkem 4590,72 a to se zaokrouhlí na 4591,-
jestli to chápu správně, tak tento druhý způsob nesouvisí s dph,ale s daní z příjmu, když vedu DE tak mi do základu vstoupí 2825,6+0,28
moc děkuji za ochotu a trpělivost
A není chyba, že těch 28hal není zatíženo DPH? V zákoně je uvedeno, že
- základem jsou i všechny vedlejší výdaje účtované osobě, pro kterou je uskutečňováno plnění
- vypočtenou DPH je možné zaokrouhlit na celé koruny nahoru nebo dolů (do0,5Kč a nad 0,5Kč)
- cena včetně daně se dopočte jako součet základu a vypočtené daně po případném zaokrouhlení
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.