Re: Prosím!!! Uplatnění DPH
zák. o DPH § 74 Oprava odpočtu daně. Opravu provede plátce ve zdaňovacím období, ve kterém se dověděl o okolnostech rozhodných pro vznik povinnosti ji provést. U vás bude směrodatné, kdy odběratel zjistil rozdíl - 30.3.2012 při přejímce? Tady u tohoto § se nejde na to, kdy obdržím doklad. Takže i váš odběratel musí zahrnout tento opravný doklad do období, kdy se o tom dověděl, ne kdy má doklad.
Danielo a všichni ostatní, kdo jste mi odpověděli - děkuji Vám za názor. Vychází mi, že to asi opravdu bude oprava dle §43 a měla bych zahrnout opravný daňový doklad (i když jej budu mít od odběratele podepsaný až v dubnu) do přiznání za březen 2012.
Jenom mě zarazila poznámka, že i odběratel musí zahrnout tento ODD do obobí, kdy se o tom dověděl. Odběratel přece fakturu i opravný daňový doklad zahrne do měsíce, kdy ji skutečně fyzicky přijal - takž může uplatnit nejdříve v dubnu, ne?
Budu to muset ještě přehodnotit. Ten příklad, na který odkazujete, je opravdu velmi podobný. Možná bych udělala nejméně škody, kdybych vystavený opravný doklad uplatnila v přiznání k DPH až za měsíc duben. Je zvláštní, že naši zákonodárci píšou zákony tak, že se v jejich znění není možné zorientovat a musíme si k tomu platit tlumočníky...
Musíte to brát z pohledu státu, ten chce mít od vás peníze půjčené co nejdéle. Takže bych vystavila dle §42 a v 4/2012. Odběratel pokud to věděl již v březnu, musí vrátit DPH v 3/2012, ale to už není váš problém. A pokud to zjistil také až v dubnu, tak vrátí v dubnu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.