Re: daňové zvýhodnění - napůl oba rodiče
Dítě žije ve společné domácnosti, rodiče žijí spolu.nerozvedení.Ještě jsem tam nevolala, jen jsem dostala sms že mám volat ohledně chyby v daňovém zvýhodnění. Vím že u dvou rodičů v zaměstn. není problém ve střídání uplanění v průběhu roku, ale podle mně pokud není uplatněno 2x v jednom měsíci, neměl by být problém ani v tomto případě.
Pokud má matka zaměstnavatele, je potřeba FÚ doložit potvrzení od zaměstnavatele matky, za kolik měsíců nebylo (bylo) daňové zvýhodnění uplatněno. Vy nepotřebujete její potvrzení o zdanitelných příjmech, ale toto. Pak by to ´FÚ napadnout nemohl, rodiče si klidně mohou daňové zvýhodnění rozdělit.
Matka taky podává DP, má více zaměstnání na kratší úvazky. takže DP podávají oba, matka má příjem pouze ze závislé činnosti, otec OSVČ. Chtěla jsem si jen ověřit, že i OSVČ může uplatnit jen za část roku, pokud se s druhým rodičem neduplikuje, a to jste mi potvrdily, děkuji moc.
Tak potom by mě zajímalo, co vlastně FÚ napadl (viz Váš původní dotaz). Co z jejich pohledu není v pořádku?
I kdyby matka ve svém zaměstnání uplatňovala dítě celý rok a pak oba podali přiznání, kde by si zvýhodnění rozdělili jinak než v průběhu roku a otec by uplatnil půl roku a matka půl roku, i v takovém případě by to bylo ok. Takže nechápu, co FÚ vadí.
Nezlobte se na mě, ale paní dostane sms, že má volat ohledně chyby v daňovém zvýhodnění, ještě tam nevolala a vůbec neví, jaká tam je chyba a vy už tady děláte blba z úřednice, že si neumí odkontrolovat křížem přiznání. To co paní píše, je určitě v pohodě. Kdo ví, zda tam není jiná chyba. Já pokud podávají oba rodiče přiznání, vždy napíšu k tabulce s dětma poznámku, že manželka podává DP a její rodné číslo. Nechci se nikoho zastávat, ale pokud nevím o co konkrétně jde, tak není co řešit.
Když si přečtete dotaz, tak je tam jasně napsáno... FU to napadl. Takže asi v sms bylo čeho se to týká.
"...manželka uplatnila u svého zaměstanavatele měsíční daňové zvýhodnění na vyž.dítě za 1.-6./2011, manžel OSVČ potom až v daňovém přiznání zbývajících 6 měsíců t.j.7.-12./2011. Takže každý 6 měsíců. Fú to napadl. Je to opravdu chybou?"
To se mýlíte - od toho je DP. V DP může uplatnit klidně úplně něco jiného než u zaměstnavatel. Matka klidně může u zaměstnavatel uplatnit dítě za celý rok, podává DP, ve kterém ho neuplatní a uplatní ho manžel, a je to naprosto v pořádku.
Taky nechápu, proč by to nešlo. Příklad: manželka uplatní dítě celý rok v zaměstnání, za leden vyplacen bonus např. 400,-, pak do konce roku nemoc. Manžel OSVČ daň 0. Podají oba DP, protože z hlediska celého roku manželka na bonus nemá nárok, 400 vrátí a dítě uvede do DP manžel a dostane bonus celých 11tis. To nejde?
Vyživuje-li dítě v jedné domácnosti více poplatníků, může daňové zvýhodnění uplatnit ve zdaňovacím období nebo v tomtéž kalendářním měsíci zdaňovacího období jen jeden z nich
manželka uplatňovala (že jí nevyšel bonus je její problém) u zaměstnavatele, takže on už za totéž období nemůže. měla napsat do prohlášení, že si už neuplatňuje. vámi uvedený případ - tady by asi berňák zavřel oko. ale pokud má příjmy v zaměstnání a celý rok uplatňuje, tak pak nemůže uplatňovat manžel i když to manželka "srovná" v přiznání. je to jasně v zákoně.
ptát se tam nemusím:-) co vám podepisují v prohlášení? PŘEDEM podepisují, že si dítě nikdo jiný neuplatňuje.to je podmínka, aby si ho mohli v zaměstnání uplatnit. a protože si ho prostě uplatňuje a UPLATNILA např. v květnu u zaměstnavatele, nemůže si totéž dítě za tentýž měsíc uplatnit už nikdo jiný. toto je jasně v zákoně napsáno.
ale manželka je jiný subjekt pro fú než plátce zaměstnavatel. garantuju vám, že tohle berňák zajímat nebude a doměří to zaměstnavateli. druhá verze je, že vám to tam nechá a vyhodí otci.
a to vrátí - co takhle se podívat na čas vyplácení - to je jako bezúročná půjčka, nebo co? ona v únoru 2010 dostane prachy, které pak "vrátí" v dubnu 2011???
Takže pokud budu mít dítě uvedeno v prohlášení, mzda 8000, dostanu bonus za leden, zbytek roku nemoc. Vlednu jsem byla ještě OSVČ vedlejší, výdělek 20000,-. Takže DP podat musím. Z hlediska celoročního nárok na bonus nemám, tak ho musím vrátit. A podle Vás teda v tomto případě na zvýhodnění za leden nemáme nárok ani jeden? To je přece nesmysl.
Ale jde.
Mýlí se 1234a. Jestliže rodiče si rodiče uplatňování dětí nějak rozdělí a ve svém zaměstnání matka uplatňuje např. 4 měsíce 2 děti a otec žádné a od května matka uplatňuje 1 dítě a otec 1 dítě a po skončení roku si rozdělení uplatňování rozmyslí jinak, tak od toho je právě daňové přiznání. V RZD jim to účetní nemůže udělat jinak, než jak je měli v průběhu roku rozdělené (ty děti), ale v DP ano.
1234, opravdu se mýlíte vy, jenom to nechcete přiznat a budete si pořád vést svou. Od toho slouží DP, aby bylo možné provést jakékoliv změny,ˇod toho DP slouží. Měla jsem i situaci, kdy manžel uplatňoval děti celý rok, ale protože mu zaměstnavatel dlužil mzdu za celý rok, neměl ani těch 48 tis, v DP uplatnila děti manželka a uplatnila i slevu na manžela.
takže zkuste nějaký argument, nejlépe nějaký §. já píši stále tenhle:
§ 35c
(9) Vyživuje-li dítě v jedné domácnosti více poplatníků, může daňové zvýhodnění uplatnit ve zdaňovacím období nebo v tomtéž kalendářním měsíci zdaňovacího období jen jeden z nich.
jak si vysvětlujete to, že v jednom měsíci si může uplatnit jen jeden z nich a matka SI JIŽ UPLATNILA!! to, že "srovná" v DP nesmaže to, že si předtím už jednou uplatnila. finančně jo (nehledě teda na časový rozdíl), ale FAKTICKY ne, protože už jednou k uplatnění došlo. když přijde kontrola na zamtele, a uvidí, že byl vyplacen bonus za období, za které si uplatňuje i otec, že udělá?
proč sem pletete kontrolu u zaměstnavatele ? Zaměstnavatel uplatní daňové zvýhodnění, protože má potvrzení od manžela, že ten neuplatňuje. Zaměstnavatel je z obliga, má vše v pořádku. Zaměstnankyně na základě potvrzení o zdanitelných příjmech podá DP, kde dítě neuplatní, protože ho ve svém DP uplatní manžel. A dítě je v jednom zdaňovacím období uplatněno pouze 1x, tedy u manžela, protože matka podala DP a dítě už neuplatnila.
Tak se mi zdá, že si nerozumíme. Nebo nechcete. Nevěřím, že by Váš FÚ postupoval tak jak píšete, a to celá ta léta, co to platí. A i kdyby tak někdy postupoval, že se proti tomu někdo neodvolal.
Nechce se mi hledat v zákoně, ale vím, že to tak platí celé roky a manželé toho již mnohdy využili. Prostě v průběhu roku uplatňovali děti nějak a pokud chtěli po skončení roku je uplatnit jinak (jiný počet měsíců než uplatňovali v zaměstnání v průběhu roku), je to možné, ale jen v daňovém přiznání.
Opíšu Vám např. odstavec ze Zdanění mezd a platů Mgr. Pelech:
Vyživuje-li dítě v jedné domácnosti více poplatníků, může zvýhodnění uplatnit ve zd. období nebo v tomtéž kal. měsíci zdaňovacího období jen jeden z nich....... Změny v uplatnění daňového zvýhodnění na totéž dítě v průběhu zdaňovacího období jsou také možné, ale totéž dítě může být uplatněno v jednom kalendářním měsíci pouze jedním z manželů na základě daňového přiznání.
Opravdu zpětně si mohou uplatňování dětí zpřeházet jak chtějí, ale pouze na základě daňového přiznání. Tzn. ona u zaměstnavatele uplatňovala dítě a v DP ne - doplatí daň, případně vrací bonus. On pak dítě v DP uplatní - vrací se mu daň, případě dostane bonus.
Jestli opravdu u vás FÚ toto odmítá, je třeba jim říci, ať si to ověří u finančního ředitelství. Howgh a hezký víkend :-)
To byl výpis z Pelecha v roce 2005. V roce 2000 se rozepsal více:
Pokud ale oba manželé po skončení roku budou podávat daňová přiznání, mohou odpočty na děti od svých celoročních daň. základů uplatnit odlišně. Okolností, zda a jak uplatňovali děti pro účely srážky daňové zálohy u zaměstnavatelů v průběhu roku však nejsou vázáni a při dodržení podmínek odpočtů (tj. zejména nesmí být dítě za týž kal. měsíc uplatněno u obou) se mohou ve svých daň. přiznáních rozhodnout jinak. Pak však nemohou žádat o RZD.
>Souhlasím s Vámi, 1234a nemá pravdu...
Pokud 1234a nemá pravdu, bylo by vhodné sdělit
proč, včetně odkazů na texty v zákoně. Jednat podle doporušení pracovníků ministerstva se bohužel nevyplácí:
Rozsudek NSS ze dne 12.4.2006, čj. 2 Afs 193/2005 - 66,
Pokud pak stěžovatel uvádí, že jím zvolený způsob určení vstupní ceny použil na radu pracovníka finančního úřadu, neznamená to, že jen kvůli tomu by na tento způsob určení ceny mělo být pohlíženo jako na zákonný. Zákon pro určení vstupní ceny hmotného majetku stanoví v § 29 zák. o daních z příjmů kritéria objektivní povahy, která nemohou být nahrazena či modifikována subjektivním názorem pracovníka správce daně, nýbrž tímto pracovníkem pouze interpretována a aplikována (zda správně, či nesprávně, to je otázka případných opravných prostředků či soudního přezkumu). Pokud však stěžovatel určitým způsobem postupoval na radu pracovníka správce daně, o které měl z dobrých důvodů za to, že se jí má řídit, a v důsledku řízení se touto radou mu vznikla škoda, nic mu nebrání, aby se náhrady této škody domáhal na povinném subjektu zákonem předepsaným způsobem.
Nad problémy spojenými s knihou jízd
Datum: 5.11.2009 Autor: Ing. Zdeněk Burda Zdroj: Daně a právo v praxi
Rubrika: Judikatura Strana: 51
Komentář k rozsudku
Neuspěl ani argument poplatníka, že mu byl tento postup doporučen pracovníkem finančního úřadu. Ani pracovník finančního úřadu, ani např. Ministerstva financí nemůže účinně radit v rozporu se zákonem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.