Re: rezerva dovolená moc prosím
Zkontrolujete si, jestli zaměstnanci vyčerpali všechnu dovolenou, na kterou jste tvořila rezervu a pokud ano, opačným zápisem rezervu zrušíte.
Když opačným zápisem zapíšu, tak budu mít účet 554 mínusem, ten je danový a to znamená, že bych částku celou zdanila, v nákladech to mám normálně z mezd z 521. Nějak to nechápu.
Nechápu ani jak spočítám rezervu když má firma hospodářský rok od 4/2011 do 3/2012, ale mzdy mám dělané po každém roce. Nevím jak spočítat ten zústetek.
Už výše jsem Vám napsala, že rezerva na dovolenou není daňovým nákladem a tvorba je přip. položkou k základu daně a čerpání odčit. položkou-
To chápu, ale nedanový náklad mi sníží ztrtátu nebo zvýší zisk, ne HV v rozvaze a výsledovce, ale v přiznání. Nebo jsem mimo?
Nedaňový náklad Vám sníží zisk, ale musíte ho v přiznání přičíst. Např. rezerva na dovolenou 100 HV před zdaněním -100 ř. 40 DP +100 základ daně 0 Rezerva proúčtována v nákladech nemá žádný vliv na základ daně.
dobry den, a prosím pokud potřebuji vytvořit rezervu na dan z příjmu, 554/459. Je toto také nedaňový náklad ? musím mít na samostatném účtu evidované ? moc děkuji za radu