Re: přerušení podnikání a DPH - nikdo ne
Neměl by mít žádné náklady, ale pokud pozastaví činnost a chce ji uvéct znovu do provozu, tak si podle FÚ uplatnit DPH může. Přece i to, že než začne podnikat, tak má náklady, které si může v tom roce uplatnit, když začíná. Dává to smysl: zedník musel položit živnost, protože nebyly zakázky. Přerušil, dal si inzerát a zakázka přišla a opět živnost otevřel, takže ten inzerát byl náklad k zajištění příjmů a tudíž může si jej dát do nákladů. A tím pádem i do DPH! Dle mého názoru si nájem do DPH dát může!!! Potřebuje prostory k tomu, aby mohl opět podnikat - je to náklad k zajištění příjmů! Tohle by přeci člověk u FÚ obhájil!!!
Určitě byste se měl obrátit na správce daně. Našla jsem tento výklad.
Přerušení činnosti – ukončení registrace
Pro účely zákona o DPH není rozhodující, zda fyzická osoba přerušila anebo ukončila podnikání. Zákon rozlišuje pouze, zda fyzická osoba je nebo není „osobou povinnou k dani“.
Osoba povinná k dani je dle § 5 odstavec 1 zákona o DPH osoba, která samostatně uskutečňuje ekonomické činnosti. Pokud tedy tazatel přerušil své podnikání, přestal uskutečňovat ekonomickou činnost, přestal být z pohledu zákona o DPH považován za osobu povinnou k dani.
Zákon o DPH v § 106 odstavec 7 dále stanovuje, že správce daně je oprávněn zrušit registraci plátce, pokud plátce přestane být osobou povinnou k dani.
Slovní obrat „správce daně je oprávněn“ však nelze vykládat tak, že správce daně má možnost volby. Správce daně musí zrušit registraci k DPH, pokud budou splněné zákonem dané podmínky.
V opačném případě, kdyby se správce daně mohl rozhodovat, zda zruší registraci či ne vznikala by libovůle státního orgánu, což nelze v právním státu připustit. Nelze připustit výklad, ve kterém by správní orgán v jednom případě státní moc vykonával a v jiném případě ne, a že by záleželo na jeho uvážení, kdy státní moc vykoná a kdy ne.
Proto ve veškerém veřejném právu procesním se ustanovení „MŮŽE“ nebo „JE OPRÁVNĚN“ je nutno vykládat jako „MUSÍ“ - jsou-li proto splněny zákonem uložené podmínky.
Ano, ale přerušení není ukončení. Bylo mi sděleno, že přerušením nepřestává být osobou povinnou k dani! Jinak - klient přerušuje živnost pravidelně od roku 2007. Tehdy jsem se poprvé na toto téma zajímala u správce daně, který mi řekl, že přerušení znamená, že opět začne - přerušení je vždy na dobu určitou a poté se živnost otevře sama (pokud si ji on neotevře sám dříve)! Takže jinak kdyby byl správce daně oprávněn zrušit registraci k DPH, tak by to už od roku 2007 udělal ne?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.